KATEGORIJE

S3D – U jesenjem ciklusu predavanja iz psihologije pune klupe

11.11.2022. / vijesti / treća dob

Započeo je drugi po redu jesenji ciklus predavanja iz psihologije na temu R E S P E C T – Samopoštovanje i njegovo djelovanje na naše mentalno i tjelesno zdravlje.

Tako će od 10. do 24. studenog 2022. polaznici i polaznice uz vodstvo umirovljene profesorice, dr. sc. Jasne Hudek Knežević (FFRI) obraditi teme iz psihologije – R E S P E C T – Samopoštovanje i njegovo djelovanje na naše mentalno i tjelesno zdravlje.

LETAK: R E S P E C T – Samopoštovanje i njegovo djelovanje na naše mentalno i tjelesno zdravlje

O predavačici:

Umirovljena profesorica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci bila je nositeljica nekoliko kolegija iz područja socijalne i zdravstvene psihologije.

U svojim se istraživanjima bavila stresom i suočavanjem sa stresom, efektima različitih osobina ličnosti, stresa i socijalnih procesa na subjektivne i objektivne zdravstvene ishode (npr. tjelesni simptomi, kronične bolesti, aspekti ma mentalnog zdravlja) te mehanizmima djelovanja stresa na zdravlje. Tema njezinih istraživanja je i područje sličnosti i različitosti romantičnih partnera te efektima sličnosti i različitosti na zadovoljstvo vezom, a za ovaj ciklus predavanja iz psihologije pripremila je sve o važnoj temi samopoštovanja.

Ukratko o ciklusu predavanja:

Zašto je važno poštovati sebe? Samopoštovanje nam može pomoći da doživimo pozitivna, a izbjegnemo negativna iskustva, ali ono određuje i što ćemo poduzimati kao i koje ćemo ciljeve postići u životu.  

Tijekom pet susreta polaznici će putem predavanja i međusobne rasprave obraditi nekoliko tema koje se odnose na saznanja i rezultate istraživanja na području psihologije o povezanosti samopoštovanja i mentalnog, a posebice tjelesnog zdravlja.  

Kratak ciklus predavanja pokušat će definirati samopoštovanje te odgovoriti na pitanje je li visoko samopoštovanje uvijek poželjno? 

Ciklusom će se obraditi okvirne teme samopoštovanja i povezanih konstrukta, promjene u razini samopoštovanja tijekom života kao i spolne razlike i heritabilnost samopoštovanja.  

Predavanja će se dotaći i socijalne prilagodbe, mentalnog i tjelesnog zdravlja te pokušati odgovoriti kojim mehanizmima samopoštovanje djeluje na tjelesno zdravlje.  

Samopoštovanje će se predstaviti i kao faktor zaštite od stresa i boljeg suočavanja sa stresom, a bit će riječi i o interpretaciji vlastitog zdravstvenog statusa kao i zdravstvena ponašanja i samoprezentacije.

Skip to content