KATEGORIJE

S3D TERENSKA NASTAVA: Posjet laboratoriju za kemijsku analizu lijekova – GMP laboratorij

17.03.2023. / vijesti / treća dob

doc. dr. sc. Željka Maglica, s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, održat će u četvrtak, 23. ožujka 2023. s početkom u 17 sati u učionici O-269 u Zgradi Sveučilišnih odjela, kratko besplatno predavanje odnosno posjet laboratoriju za kemijsku analizu lijekova – GMP laboratorij.

Vrijeme: četvrtak, 23.3.2023. u 17h,

Mjesto: učionica O-269, Zgrada sveučilišnih odjela (Radmile Matejčić 2, Rijeka)

Predavačica: doc. dr. sc. Željka Maglica, Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci

Kontakt: zeljka.maglica@biotech.uniri.hr

Sažetak:

Postoji veliki rast potrošnje lijekova u cijelom svijetu. Kako bi pacijenti bili sigurni da su korišteni lijekovi odgovarajuće kvalitete, potrebno je provesti ispitivanja njihove kakvoće. Laboratoriji koji imaju certifikat Dobre proizvođačke prakse (eng. Good Manufacturing Practice, GMP) nadležnih državnih agencija jedine su ovlaštene provoditi ispitivanja lijekova. Za svaku seriju lijeka prije nego dođe na tržište potrebno je potvrditi da zadovoljava zadane specifikacije. Da bi to ispitali potrebno je provesti razna fizikalno-kemijska te mikrobiološka ispitivanja. Na predavanju će biti opisano što se sve ispituje i kako se to radi u praksi.

O predavačici:

doc. dr. sc. Željka Maglica, rođena u Rijeci, od 1997.-2002. je studirala Molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Nastavila je školovanje na Sveučilištu ETH Zurich u Švicarskoj gdje je izrađivala doktorsku dizertaciju od 2003.-2008. Tema doktorske dizertacije bavila se odnosom strukture i funkcije chaperon-proteaza iz E. coli. Svoje poslijedoktorsko usavršavanje nastavila je na Sveučilištu EPFL u Lausanni u Švicarskoj na temu utjecaja antibiotika na mikrobakterije. Od 2015. godine zaposlena je na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci na radnom mjestu docent i bavi se istraživanjima probiotičkih bakterija roda Lactobacillus. Od lipnja 2019. godine obavlja funkciju Zamjenice pročelnice Odjela za biotehnologiju, a od kraja 2020. godine voditeljica je kvalitete GMP laboratorija Odjela za biotehnologiju.

Skip to content