KATEGORIJE

S3D – UPISI u jesenji ciklus predavanja 2022./2023.

30.09.2022. / vijesti / treća dob

U jesenjem ciklusu zainteresirane osobe starije od 55. godina s minimalno srednjoškolskim obrazovanjem moći će upisati cikluse predavanja iz teme ekonomije, psihologije i enologije. 

Svi ciklusi predavanja se održavaju uživo, na Filozofskom fakultetu.

Upisi u jesenje cikluse predavanja započinju u ponedjeljak 3. listopada 2022. i traju do ponedjeljka 10. listopada 2022. Upisi se vrše putem e-maila 3dob@uniri.hr.

*Napomena: Za cikluse koji će se održati nešto kasnije, upisi će još biti mogući i nakon predviđenog roka za upise.

Upisnina u pojedini ciklus predavanja iznosi 150,00 kn (19,92 EUR).

Fiksni tečaj konverzije 1 eur = 7,53450 kn

______________________________________________________________________________________________________________________________

Jesenji ciklus predavanja ususret uvođenju eura – Od kune do eura – razvoj novca i središnjeg bankarstva

  • Utorkom i četvrtkom, od 13. listopada do 27. listopada 2022., od 17 do 18.30h na Filozofskom fakultetu (prostorija 105, 1. kat)
  • Predavačice: izv. prof. dr. sc. Bojana Olgić Draženović i doc. dr. sc. Stella Suljić Nikolaj s Ekonomskog fakulteta u Rijeci

O predavačicama:

Uz docenticu doc. dr. sc. Stellu Suljić Nikolaj, voditeljica ciklusa je izv. prof. dr. sc. Bojana Olgić Draženović, obje s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, katedre za financije i bankarstvo. 

Ukratko o ciklusu predavanja:

Zna se da novac kvari čovjeka, tako će biti dovijeka pjevao je svojevremeno Arsen Dedić. Svakodnevno ga koristimo, ali što je novac uopće i kako je nastao? U kratkom ciklusu predavanja, obradit ćemo teme od samog početka i razvoja novaca kroz povijest pa sve do trenutne situacije i uvođenja nove valute.

Svakodnevno u medijskom prostoru svjedočimo većini nepoznatoj terminologiji vezanoj uz monetarne politike i središnje banke, a sada napokon možete saznati njihove tajne. Predavačice s Ekonomskog fakulteta u Rijeci otkrit će nam kako su banke nastale, koje su im prednosti i mane, a saznat ćete nešto i o povijesti hrvatskog novca. Pohađanjem ovog ciklusa prilika je da iz prve ruke napokon saznate sve o aktualnostima kojih su puni medijski članci. Naučite baratati pojmovima kao što su inflacija, eurozona, monetarna politika i na vrijeme se pripremite za dolazak eura.

Predviđeni termini i teme:

Četvrtak 13.10.2022.Razvoj novca kroz povijest 17 – 18:30 FFRI 105
Utorak 18.10.2022.Kako su nastale središnje banke i kojim se poslovima bave?17 – 18:30 FFRI 105
Četvrtak 20.10.2022.Hrvatska narodna banka i monetarno osamostaljenje RH 17 – 18:30 FFRI 105
Utorak 25.10.2022.Europska središnja banka17 – 18:30 FFRI 105
Četvrtak 27.10.2022.Uvođenje eura u Hrvatskoj17 – 18:30 FFRI 105

______________________________________________________________________________________________________________________________

Jesenji ciklus predavanja iz psihologije – R E S P E C T – Samopoštovanje i njegovo djelovanje na naše mentalno i tjelesno zdravlje

  • Utorkom i četvrtkom, od 10. studenog do 24. studenog 2022., od 17 do18.30h na Učiteljskom fakultetu (prostorija 240, prizemlje)
  • Predavačica: dr. sc. Jasna Hudek Knežević

O predavačici:

Umirovljena profesorica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci bila je nositeljica nekoliko kolegija iz područja socijalne i zdravstvene psihologije.

U svojim se istraživanjima bavila stresom i suočavanjem sa stresom, efektima različitih osobina ličnosti, stresa i socijalnih procesa na subjektivne i objektivne zdravstvene ishode (npr. tjelesni simptomi, kronične bolesti, aspekti ma mentalnog zdravlja) te mehanizmima djelovanja stresa na zdravlje. Tema njezinih istraživanja je i područje sličnosti i različitosti romantičnih partnera te efektima sličnosti i različitosti na zadovoljstvo vezom, a za ovaj ciklus predavanja iz psihologije pripremila je sve o važnoj temi samopoštovanja.

Ukratko o ciklusu predavanja:

Zašto je važno poštovati sebe? Samopoštovanje nam može pomoći da doživimo pozitivna, a izbjegnemo negativna iskustva, ali ono određuje i što ćemo poduzimati kao i koje ćemo ciljeve postići u životu.  

Tijekom pet susreta polaznici će putem predavanja i međusobne rasprave obraditi nekoliko tema koje se odnose na saznanja i rezultate istraživanja na području psihologije o povezanosti samopoštovanja i mentalnog, a posebice tjelesnog zdravlja.  

Kratak ciklus predavanja pokušat će definirati samopoštovanje te odgovoriti na pitanje je li visoko samopoštovanje uvijek poželjno? 

Ciklusom će se obraditi okvirne teme samopoštovanja i povezanih konstrukta, promjene u razini samopoštovanja tijekom života kao i spolne razlike i heritabilnost samopoštovanja.  

Predavanja će se dotaći i socijalne prilagodbe, mentalnog i tjelesnog zdravlja te pokušati odgovoriti kojim mehanizmima samopoštovanje djeluje na tjelesno zdravlje.  

Samopoštovanje će se predstaviti i kao faktor zaštite od stresa i boljeg suočavanja sa stresom, a bit će riječi i o interpretaciji vlastitog zdravstvenog statusa kao i zdravstvena ponašanja i samoprezentacije.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Jesenji ciklus predavanja iz enologije – Uvod u osnove vinarstva

  • Utorkom i četvrtkom, od 29. studenog do 13. prosinca 2022., od od 17 do18.30h na Filozofskom fakultetu (prostorija 105, 1. kat)
  • PredavačTomislav Pavlešić, dipl. ing. agr.

Ukratko o ciklusu predavanja:

Vino je lako piti, ali što se sve u njemu može kriti? Sveučilišni stručnjak i praktičar s Odjela za biotehnologiju, ovim kratkim ciklusom predavanja donosi vam sva znanstvena, ali i praktična iskustva o vinarstvu.  

Program predavanja tako će kombinirati znanost i praksu te će polaznicima omogućiti upoznavanje s osnovama vinarstva/enologije, tehnologijama proizvodnje bijelih i crvenih vina, osnovama hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, posluživanju vina, sljubljivanju vina i jela, opisivanju vina i senzorskim svojstvima vina, autohtonim vinskim kultivarima Kvarnera te o mirisima koji nas okružuju. 

Po završetku ovog ciklusa predavanja, polaznici će biti upoznati sa osnovama današnjeg i modernog vinarstva na području Kvarnera, ali i Hrvatske i šire.  

Uzdravlje!

O predavaču:

Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. diplomirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer voćarstvo-vinogradarstvo-vinarstvo, na kojem je i doktorand. Više od 20 godina vodio je neke od najvećih hrvatskih vinarija kao enolog te voditelj laboratorija i kontrole kvalitete gdje je vodio kontrolu svih proizvodnih procesa u vinogradarsko-vinarskoj industriji (berba grožđa, prerada grožđa, proizvodnja vina- fermentacije, bistrenja, stabilizacije, filtracije, kupažiranja, degustacije, laboratorijski procesi).

Od 2017. suradnik je na Odjelu za biotehnologiju gdje je voditelj Sveučilišnog enološkog laboratorija. Suradnik je na kolegiju Kemija aroma u hrani, a ujedno drži nastavu na Medicinskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Područje njegova istraživanja su arome i senzorika hrane (vino, pjenušci, med, jaki alkoholi, kava, pivo, ulja), polifenoli, autohtoni vinski kultivari i med te kultura vina. Licencirani je senzorni ocjenjivač vina, jakih alkoholnih pića i meda te autor/koautor većeg broja znanstvenih radova iz područja istraživanja vina i pčelinjih proizvoda.

______________________________________________________________________________________________________________________________

*Napomena: Zadržavamo pravo izmjene planiranog programa. 

Hvala na razumijevanju!

Skip to content