KATEGORIJE

S3D – Uvod u osnove vinarstva, ciklus predavanja

30.11.2022. / vijesti / treća dob

Uvod u osnove vinarstva je naš treći i ujedno i zadnji ciklus predavanja u ovoj godini.

Predavanja iz enologije su započela 29. studenog 2022. i traju do 13. prosinca 2022. uz vodstvo predavača, Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. s Odjela za biotehnologiju.

Uvod u osnove vinarstva – letak

Ukratko o ciklusu predavanja:

Vino je lako piti, ali što se sve u njemu može kriti? Sveučilišni stručnjak i praktičar s Odjela za biotehnologiju, ovim kratkim ciklusom predavanja donosi vam sva znanstvena, ali i praktična iskustva o vinarstvu.  

Program predavanja tako će kombinirati znanost i praksu te će polaznicima omogućiti upoznavanje s osnovama vinarstva/enologije, tehnologijama proizvodnje bijelih i crvenih vina, osnovama hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, posluživanju vina, sljubljivanju vina i jela, opisivanju vina i senzorskim svojstvima vina, autohtonim vinskim kultivarima Kvarnera te o mirisima koji nas okružuju. 

Po završetku ovog ciklusa predavanja, polaznici će biti upoznati sa osnovama današnjeg i modernog vinarstva na području Kvarnera, ali i Hrvatske i šire.  

Ukratko o predavaču:

Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. diplomirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer voćarstvo-vinogradarstvo-vinarstvo, na kojem je i doktorand. Više od 20 godina vodio je neke od najvećih hrvatskih vinarija kao enolog te voditelj laboratorija i kontrole kvalitete gdje je vodio kontrolu svih proizvodnih procesa u vinogradarsko-vinarskoj industriji (berba grožđa, prerada grožđa, proizvodnja vina- fermentacije, bistrenja, stabilizacije, filtracije, kupažiranja, degustacije, laboratorijski procesi).

Od 2017. suradnik je na Odjelu za biotehnologiju gdje je voditelj Sveučilišnog enološkog laboratorija. Suradnik je na kolegiju Kemija aroma u hrani, a ujedno drži nastavu na Medicinskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Područje njegova istraživanja su arome i senzorika hrane (vino, pjenušci, med, jaki alkoholi, kava, pivo, ulja), polifenoli, autohtoni vinski kultivari i med te kultura vina. Licencirani je senzorni ocjenjivač vina, jakih alkoholnih pića i meda te autor/koautor većeg broja znanstvenih radova iz područja istraživanja vina i pčelinjih proizvoda.

Skip to content