KATEGORIJE

Seminar CAS-a s Narine Harutyunyan Brod

21.04.2021. / vijesti / SPEAR

U četvrtak, 22. travnja 2021. s početkom u 10 sati Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, ugostit će Narine Harutyunyan Brod s temom „Reguliranje genetičkih tehnologija: budućnost ljudske reprodukcije“, te je ovo drugi seminar s gostima u ovogodišnjem proljetnom ciklusu seminara četvrtkom.

Seminar predstavlja i moderira CAS SEE istraživačica Desara Dushi.

Seminar pokriva pitanja vezana uz suvremenu reprodukciju putem potpomognutih reproduktivnih tehnologija. Nove genetske tehnologije sada omogućuju potencijalnim roditeljima da biraju između širokog spektra reproduktivnih alternativa. Jedna od najvećih blagodati ovih tehnologija je sposobnost budućim roditeljima pružiti genetske informacije o zdravstvenom stanju njihove nerođene djece, koje se mogu koristiti za smanjenje rođenja djece s teško onesposobljenim genetskim bolestima ili za ublažavanje ili liječenje njihovih bolnih i progresivne genetske bolesti. Međutim, reproduktivne alternative koje nude nove biotehnologije često mogu nadići medicinsku potrebu. Seminar će se fokusirati na glavna pitanja ljudskih prava koja se javljaju paralelno s tehnološkim napretkom na polju ljudske reprodukcije.

Narine Harutyunyan Brod specijalizirala se za medicinsko pravo i bioetiku, s posebnim naglaskom na reproduktivna prava. Nedavno je doktorirala „Pravo, znanost i tehnologiju“ na Sveučilištu u Bologni, Italija. Njezini istraživački interesi i vještine također obuhvaćaju europsko, međunarodno i usporedno pravo za uređivanje gena, tehnologije predimplantacije (prenatalne), kao i rasprave o komodifikaciji povezane s genetskim tehnologijama. Narine je bila gostujuća istraživačica na Sveučilištu u Zürichu i na Sveučilištu Leibniz. Prije nego što je doktorirala, izgradila je karijeru pravnog stručnjaka u Ministarstvu pravosuđa Armenije, gdje je analizirala i davala stručna mišljenja o nacrtima zakona i propisa iz područja socijalnog zakonodavstva.

Predavanje se organizira u sklopu aktivnosti Obzor 2020. projekta „Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima“, akronim SPEAR (engl. Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Academia and Research). Više o projektu možete pronaći na mrežnim stranicama Sveučilišta https://uniri.hr/sveuciliste-i-drustvo/spear/ i https://gender-spear.eu/

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/83681081864?pwd=WVljeloveUk3aGEyY1orNkxJUEt1dz09

Meeting ID: 836 8108 1864
Passcode: 065130

Skip to content