KATEGORIJE

Sir John Hardy dobio počasni doktorat Sveučilišta u Rijeci

18.09.2023. / vijesti / znanstvenici

U Auli Magni na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u petak, 15. rujna 2023. održana je svečana dodjela počasnog doktorata GRADUS DOCTORIH HONORIS CAUSA prof. dr. sc. Johnu Hardyju, poznatom britanskom genetičaru i molekularnom biologu, čiji su istraživački interesi usmjereni na neurološke bolesti. Promotorica je bila izv. prof. dr. sc. Vladimira Vuletić, specijalistica neurologije, v. d. pročelnice Odjela za znanstveno-nastavni rad pri Ravnateljstvu Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Sir Hardyja u počasnog je doktora Sveučilišta u Rijeci promovirala rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Kako je naznačila rektorica, suradnja s profesorom Hardyjem započela je još u vrijeme rektorskog mandata akademika Daniela Rukavine, kada je uspostavljena suradnja s Katedrom za neurologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci i Klinikom za neurologiju KBC-a Rijeka u vidu razmjene znanja i organizacije zajedničkih simpozija. Profesor Hardy otada skoro svake godine posjećuje Rijeku i kao član Znanstvenog odbora sudjeluje u organizaciji i provedbi Foruma o neurodegenerativnim bolestima.

Hardyjeva četiri desetljeća duga karijera posvećena je poboljšanju života osoba s demencijom, a u središtu njegova istraživanja nalazi se složena biologija uzroka bolesti poput Alzheimerove bolesti. Profesor Hardy prvi je znanstvenik koji je opisao mutaciju u amiloidnom prekursorskom proteinu (APP), što je potaknulo razvoj čitavog polja istraživanja genetike Alzheimerove bolesti i motiviralo proučavanje genetike drugih neurodegenerativnih bolesti. Njegov je rad prepoznat dodjelom brojnih velikih međunarodnih nagrada, među kojima valja istaknuti Nagradu za životno djelo u istraživanju Alzheimerove bolesti, koju dodjeljuje AAIC (engl. Alzheimer’s Association International Conference).

Za svoj „doprinos ljudskom zdravlju i poboljšanju razumijevanja demencije i drugih neurodegenerativnih bolesti” odlikovan je titulom viteza Ujedinjenog Kraljevstva (2022.), a dobitnik je i triju počasnih doktorata: Leeds University, UK (2017.), Newcastle University, UK (2010.) i Umeå University, Švedska (2008.).

Nakon svečane dodjele profesor Hardy održao je predavanje naziva „From genetic analysis to (partial) treatment for Alzheimer’s disease: Progress so far and the road ahead”.

Skip to content