KATEGORIJE

SKC predstavlja: Second skin u Galeriji SKC

13.09.2023. / vijesti / umjetnost i kultura

U petak, 15. rujna u 19 sati, Katarina Kožul predstavit će svoj diplomski rad „Second skin“ u kojem istražuje negativne aspekte modne industrije, s fokusom na traper. Uz dijelove istraživanja, autorica će postaviti intuitivnu instalaciju mentalnog kolaža sačinjenog od doniranih traperica, zapisa, crteža, te svog osobnog osvrta.

Mentorice: izv. prof. art. Darije Žmak Kunić i red. prof. art. Lare Badurine.

Second skin – prezentacija diplomskog rada Katarine Kožul

U svom diplomskom radu “Second skin” autorica se bavila istraživanjem modne industrije i njezinih negativnih aspekata. Stavljajući fokus na traper, materijal koji je inicijalno bio namijenjen izradi uniformi za radnice i radnike sve do prenošenja na modne piste, umjetnica analizira pojam rada i odgovornosti, etičnost modne industrije, kampanju solidarnosti ‘Denim day’ te zagađenje okoliša nastalo uslijed masovne proizvodnje odjeće. Kroz istraživanje nastaje privremena instalacija u vidu mentalnog kolaža u prostoru Galerije SKC. Instalacija nastaje intuitivno te je sačinjena od traperica koje su donacija od strane dvadesetak žena, različitih zapisa i crteža iz bilježnice, dijelova istraživanja te osobnog osvrta autorice.

Izložba ostaje otvorena do subote, 16. rujna od 17 do 20 sati (Galerija SKC – Kružna 6, Rijeka).

Po završetku izložbe, autorica će održati radionicu prenamjene starog tekstila namijenjenu djeci gdje će se reciklirati sav korišteni traper.

Katarina Kožul u svom radu kombinira vizualnu umjetnost s radom u zajednici i aktivizmom. Kroz umjetničku praksu propituje i istražuje određena socijalna pitanja, modnu industriju, industriju ljepote i feminističke teme. Do sada je izlagala na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj te sudjelovala u različitim edukacijsko-umjetničkim projektima u Zagrebu, Bruxellesu, Novom Sadu, Leeuwardenu i Tokiju.

Skip to content