KATEGORIJE

Skup o pravnim, povijesnim i diplomatskim aspektima nogometa

06.09.2023. / vijesti / sport

U petak, 8. rujna 2023. na Pravnom fakultetu u Rijeci s početkom u 10 sati bit će održan Skup o pravnim, povijesnim i diplomatskim aspektima nogometa, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta RH, Hrvatskog nogometnog saveza, Grada Rijeke i Hrvatske udruge „Nogometni sindikat“.

Skupom se obilježava 150 godina od prve nogometne utakmice odigrane na prostoru Republike Hrvatske – 1873. u Rijeci, 110 godina od prve utakmice odigrane na stadionu Kantrida između Viktorije i Građanskog – 1913., 100 godina od prve utakmice odigrane na stadionu Krimeji između Orijenta i HAŠK-a – 1923. te 25 godina od povijesne bronce nogometne reprezentacije u Francuskoj – 1998. Na skupu će biti riječi o povijesnim događanjima od prve nogometne utakmice u Rijeci te obilježjima hrvatskih nogometnih prvoligaških klubova, sportskom sljedništvu nogometnih klubova te analiza pravnog i povijesnog postojanja HNK Rijeke i GNK Dinamo Zagreb. Također, biti će izloženi i dresovi Hrvatske nogometne reprezentacije te nogometnih prvoligaša i HNK Orijenta.

Na skupu će govoriti prof. dr. Željko Bartulović (Pravni fakultet u Rijeci), prof. dr. Siniša Petrović (Pravni fakultet u Zagrebu), izv. prof. Marinko Lazzarich (Učiteljski fakultet u Rijeci), doc. dr. Željko Heimer (predsjednik međunarodnog grboslovnog i zastavoslovnog društva), Vladimir Iveta (Glavni tajnik HNS-a), Željko Ševerdija (Učiteljski fakultet u Rijeci), Petar Ceronja (Pravni fakultet u Zagrebu) te izv. prof. Vanja Smokvina (Pravni fakultet u Rijeci), organizator događanja.

Potporu skupu dali su gotovo svi nogometni prvoligaši čiji će predstavnici biti prisutni; uz sadašnjeg predsjednika HNS-a Marijana Kustića, počasnog predsjednika HNS-a Branka Mikšu i počasnog izvršnog direktora HNS-a Duška Grabovca prisutni će biti Dario Šimić, Mario Stanić i Goran Vlaović – „vatreni“ koji su osvojili broncu na FIFA svjetskom kupu u Francuskoj 1998. godine.

Na skupu će biti izloženi dresovi hrvatske nogometne reprezentacije te dresovi hrvatskih nogometnih prvoligaša.

Sve zainteresirane molimo da se prethodno najave najkasnije do četvrtka, 7. rujna 2023. godine na vanja.smokvina@pravri.uniri.hr.

PROGRAM

Skip to content