KATEGORIJE

Slike i skulptura studenata APURI-a uljepšale KBC

10.02.2023. / vijesti / umjetnost i kultura

Povodom Svjetskog dana bolesnika koji se obilježava 11. veljače, u četvrtak, 9. veljače 2023. Klinički bolnički centar Rijeka Rijeka je posjetili su rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i dekan Akademije primijenjenih umjetnosti (APURI) prof. art. Hrvoje Urumović. Posjet je organiziran u cilju obilježavanja Dana bolesnika i u kontekstu dugogodišnje uspješne suradnje koja se kontinuirano nastavlja među ostalim i izradom grafika koje se daruju djelatnicima KBCRI-a koji odlaze u mirovinu.

Nakon što su rektorica i dekan u pratnji prof. dr. sc. Alena Ružića, ravnatelja KBCRI-a obišli Kliniku za bolesti srca i krvnih žila na Sušaku, gdje zidove krase radovi studenata APURI-a, predstavljena je i nova skulptura ”Materijalno” Josipe Baljak, mag. art., dobitnice Rektorove nagrade Sveučilišta u Rijeci, a koja je postavljena u parku ispred Ravnateljstva KBC-a u Krešimirovoj ulici. Riječ je o skulpturi visokoj 1,85 metara izrađenoj od tradicionalnih materijala – kanfanarskog kamena i stakla.

Ravnatelj Ružić, koji je ujedno i posebni pomoćnik rektorice za područje biomedicine i javnog zdravstva, naglasio je: Izlaganje djela mladih umjetnika u prostorima KBC-a našim korisnicima pruža dašak normalnosti, asocijaciju života lišenog misli na bolest. Nakon postave brojnih slika na hodnicima Klinike za bolesti srca i krvnih žila na lokalitetu Sušak, a koje su ranija donacija Akademije, skulptura mlade akademske kiparice Josipe Baljak, nedavno instalirana u parku riječkog lokaliteta Bolnice intrigira i budi znatiželju posjetitelja. Uvjereni smo da će se suradnja s Akademijom nastaviti, a osim estetskog oplemenjivanja prostora, planiramo rad na promociji općih vrijednosti nesputane umjetnosti, kreativnosti. Osim što smo i fizički susjedi na lokalitetu Sušak, gdje upravo opremamo novu zgradu Bolnice za ženu i dijete, KBC Rijeka višestrukim je čvrstim sponama vezan uz Sveučilište u Rijeci i njegove sastavnice i to ne samo za one iz biomedicinskog područja. Kao nastavna baza, značajna znanstvena sastavnica i važan subjekt u međunarodnim aktivnostima Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka u uskoj suradnji sa Sveučilištem na sve raspoložive načine aktivno djeluje na ostvarivanju ključnih europskih razvojnih politika, doprinoseći tako izgradnji našeg regionalnog razvojnog ekosustava. Rijeka je nedvojbeno prepoznata kao sveučilišni grad, a Sveučilište u Rijeci dokazalo je kako opravdano nosi ključnu integrativnu društvenu ulogu. Današnja inauguracija donirane skulpture Akademije primijenjenih umjetnosti, koja se događa upravo uoči Svjetskog dana bolesnika, na simbolički način najbolje odašilje poruku zajedništva KBC-a Rijeka i Sveučilišta u Rijeci na ostvarivanju dobrobiti bolesnika, svih žitelja našeg kraja i izgradnji bolje sutrašnjice za svih, poručio je ravnatelj Ružić.

Rektorica Prijić Samaržija izrazila je zadovoljstvo što je ravnatelj KBC-a pronašao prostor unutar kompleksa bolnice za postavljanje radova studenata APURI-a, kao i skulpture Josipe Baljak. Sinergija kreativnosti Sveučilišta i KBC-a Rijeka doprinosi konkretno stvaranju humanijeg prostora za pacijente i djelatnike Bolnice.

Osvrnuvši se na upravo postavljenu skulpturu u parku KBC-a dekan Urumović posebno je pohvalio inicijativu mlade autorice da daje svoj obol društvu kroz donaciju nagrađenog rada izrazivši uvjerenje da će ljudi prepoznati organički rast skulpture Materijalno u prostoru bolničkog kruga.

Josipa Baljak zahvalila je Upravi KBC-a te Sveučilišta na podršci u radu i prilikom postavljanja skulpture koju je zamislila i realizirala tijekom pandemije.

Ravnatelj Ružić ispričao je zanimljivu anegdotu kako je skulptura, koja je isprva bila postavljena bez gornjeg, staklenog dijela, zbog specifičnog oblika i blizine Fakulteta dentalne medicine, kolokvijalno dobila naziv ”zub”. Autorica je dodala kako je tijekom izrade na Kampusu također dobila razne nazive poput ”mrkava” i ”stablo”. Ravnatelj Ružić kazao je kako je skulptura nešto upravo između materijalnog i nematerijalnog, jer intrigira pacijente i ostale prolaznike , koji ju onda promatraju i promišljaju. Dekan Urumović zaključio je kako smatra dobrim i zanimljivim te ”nadimke’ ovog umjetničkog djela, jer asocirao u na nešto organsko, na rast te dodao kako autori često prihvati i takve ”narodne” nazive.

O autorici skulpture:

Josipa Baljak je mlada umjetnica rođena 1996. godine u Zadru. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci diplomirala je 2020. likovnu pedagogiju s kiparstvom kao glavnim modulom, a iste godine je dobila Rektorovu nagradu za izvrsnost. Živi i radi u Rijeci, a radovi su joj najčešće bazirani na zanimljivosti i specifičnosti materijala koji je intrigirao svojstvima što ističe u radovima s ciljem davanja više vrijednosti jednostavnim stvarima koje nas okružuju. Sudjelovala je na više skupnih izložbi od kojih su najistaknutije Biennale stakla u Bugarskoj, Plati i nosi u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu i Tjedan dizajna u Zagrebu. Samostalno je izlagala u DKC Lamparna, a napravila je nekoliko javnih radova od kamene skulpture u Brtonigli do nekoliko murala i nagrada među kojima su nagrade za History film festival i Pro pr awards.

Skip to content