KATEGORIJE

Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu mr. sc. Valtera Flege

29.10.2019. / vijesti / sveučilište i društvo

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, danas, 29. listopada 2019. održano je potpisivanje Sporazume o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu mr. sc. Valtera Flege. Potpisne strane Sporazumom su se obvezale da će, između ostaloga: štititi i promicati interese hrvatskog sustava znanosti u odnosima prema Europskom parlamentu, raditi na povezivanju hrvatske znanosti i gospodarskog sektora te aktivnosti zastupnika u Europskom parlamentu, raditi na poticanju inovacija i istraživanja na području RH, jačati nacionalne i regionalne politike i programe za istraživanje i inovacije, raditi na unaprjeđivanju znanstvene infrastrukture te kapaciteta za istraživanje i inovacije, jačati povezivanja znanosti s industrijskim i javnim sektorom i dr.

Sporazum su potpisali mr. sc.  Valter Flego i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Uoči potpisivanja Sporazuma Prijić Samaržija uvodno se obratila prisutnima: ”Važne odluke za nas donese se u Briselu. Kod zastupnika Valtera Flege mi smo s prijedlogom suradnje ‘kucali na otvorena vrata’, jer on je već krenuo s inicijativom suradnje sa sveučilištima i hrvatskom znanošću. Mi smo više nego zainteresirani da se nas glas čuje u Parlamentu i da g. Flego može zastupati naše interese. Pravni fakultet danas nije slučajno domaćin, već je on naša vodeća sastavnica što se EU politika tiče. Prvi kolegij  prava EU-a u Hrvatskoj pokrenut je upravo na ovom Fakultetu. Nas se Pravni fakultet promovira u instituciju vodeću u europskom pravu. Naši će studenti imati priliku na današnjem predavanju g. Flege pitati europarlamentarca o svemu što ih zanima. Magistar Flego sjedi u dva iznimno bitna odbora u Parlamentu. To su: Odbor za industriju, istraživanje i energetiku i Odbor za promet i turizam. Sigurni smo da na obostrano zadovoljstvo možemo promovirati naše interese. Naravno jedan o naših ciljeva je i promicati europske vrijednosti, ali i razvijati mogućnosti prijavljivanja na EU fondove. Moramo dati sve od sebe da EU politike ne ostavljaju naše zemlje po strani (tzv. EU 13 zemlje), jer tu još uvijek postoji veliki jaz. Važno je postići element ravnopravnosti, a to ćemo postići aktivnim sudjelovanjem i prisutnošću”.

Zastupnik Flego se nadovezao: ”Iako sam iz Istre, u Rijeci sam studirao i išao u srednju školu pa se i ovdje osjećam kao doma. Ovoga ljeta smo u mojem Uredu u Parlamentu pričali po prvi puta o tome da osjećamo da jedan zastupnik ne može biti jedinka i odlučivati sam i došli smo do zaključka da se treba konzultirati sa stručnjacima u pojedinim područjima i objedinjavati ‘pamet’, uključivati kako privatni, tako i javni sektor i znanstvenu zajednicu. Dobivamo dnevno mnogo mailova s prijedlozima i shvaćamo da se trebamo konzultirati, kako bismo znali što je točno interes šire zajednice. Trenutno sam, tako se posložilo, jedini zastupnik ove 3 županije: Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske. Smatram da s eu Parlamentu itekako može čuti glas sveučilišta. Sjedim, usuđujem se reći, u 2 najelitnija zakonodavna odbora Parlamenta. Odluke koje se tamo donose direktno utječu na gospodarstvo i važne su za budućnost razvoja gospodarstva Unije. Izvjestitelj sam parlamenta za projekt Digital Europe. To je projekt vrijedan 9.2 milijarde eura. EU novcem dizat će se konkurentnost EU gospodarstva. No, nitko neće iz Europe doći i dijeliti novce, nego moramo biti spremi do početka primjene tih programa. Zato stavljamo glave na kup da se pripremimo za projekte koji su hrvatskoj nasušno potrebni. Velika je ovo prilika za značajan iskorak Hrvatske u ovoj, kako ju u Parlamentu zovu, 4. Industrijskoj revoluciji u ekonomiji 4.0 Europe. Veliko hvala rektorici i Sveučilištu u Rijeci. Suradnja će, siguran sam, ići na obostranu korist”.

”Za Hrvatsku je iznimno važno što se događa u Briselu, jer se tamo donosi, rekao bih, oko 70% naše legislative, a mnoge se odluke zapravo više donose u odborima, nego na plenarnim sjednicama. Odbor za tehnologiju značajan je odbor, a mi upravo želimo napraviti iskorak u razvoju najnovijih tehnologija. Nastojimo biti što bolje koordinirani s aktivnostima u EU parlamentu i svojim ekspertnim znanjima želimo pomoći zastupnicima da snažnije zastupaju interese akademske zajednice te da promoviramo policentrični razvoj u Hrvatskoj. Institucije iz RH mogu biti aktivne i promovirati svoje vrijednosti i snage u Europi i na kraju više utjecati na europske politike”, zaključio je prof. dr. sc. Saša Zelenika, pomoćnik rektorice za međunarodne odnose i partnerstva i profesor na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Nakon potpisivanja Sporazuma, mr. sc. Valter Flego održao je predavanje o temi ”Budućnost Europske unije” studentima prve godine prava.

Skip to content