KATEGORIJE

„Što radiš, ženska glavo?“- SKC program povodom Dana žena

06.03.2023. / vijesti / umjetnost i kultura

Od 7. do 13. ožujka u Galeriji SKC održava se aktivističko umjetnički program SKC-a povodom Međunarodnog dana žena.

Ususret Danu žena, Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci organizira sedmodnevni aktivistički program kojim se ukazuje na važnost ljudskih prava, rodnu ravnopravnost i aktivističko djelovanje te se izložbom prikazuju radovi osam mladih umjetnica. Program će se održati od 7. do 13. ožujka u Galeriji SKC (Kružna 6, OKC Palach). Ulaz je slobodan. Detalji programa u nastavku.

7.3.2023. Radionica: Izrada transparenata za Noćni marš

U utorak (7. ožujka) u prostoru Galerije SKC od 16 do 20 sati ponovno lijepimo, crtamo, šaramo, pišemo i izrađujemo transparente za Noćni marš koji se održava na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2023. od 17 sati. Pozivamo sve zainteresirane da naoštre riječi, rečenice, pokliče, … i na transparentima oblikuju frustracije i aktivističku potporu ženskim pravima! Materijal za izradu transparenata je osiguran!

8.3.2023. Izložba Što radiš, ženska glavo? (skupna izložba APURI studentica o postajanju umjetnicom)

Tradicionalnu naslovnu pejorativnu sintagmu koristimo metaforično ironično upravo s namjerom istraživanja kreativnog procesa i rada studentica-umjetnica. Uvidom u radove ulazimo u njihov svijet, u procese rada, učenja i propitivanja kako se postaje umjetnicom. Kako izgleda biti umjetnica, kako umjetnica izgleda, kako izgleda njen rad? Povodom Dana žena, pitamo se što rade te ženske glave? Ovogodišnje izdanje izložbe Što radiš, ženska glavo? čine radovi studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci koje djeluju u polju skulpture, grafike i slike. Izlažu: Timna Malešević, Soraja Kos, Aneli Sošić, Matea Oslić, Anamarija Špicar, Doris La Mazza, Maja Mičić, Kaja Resman.

Otvorenje će se održati u srijedu, 8. ožujka u 19:30. Izložba ostaje otvorena do 13. ožujka 2023. te će se moći pogledati tijekom radnog vremena galerije (radnim danom i subotom od 17 do 20 sati).

13.3.2023. Razgovor: Granice umjetnosti – emocionalne manipulacije i nasilje u umjetnosti

Lorena Zec, ispred udruge SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava te dr. sc. Jasminka Juretić, ispred Sveučilišnog savjetovališnog centra progovaraju o nasilju u svijetu umjetnosti. Razgovor je namijenjen široj publici, no prvenstveno studentskoj populaciji kao ciljanoj skupini. Kako prepoznati različite oblike uznemiravanja i nasilja u kreativnoj industriji? Što raditi kada nam autoritet izaziva nelagodu i time ometa rad i učenje? Kako postaviti granice u umjetnosti?

Razgovor će moderirati Katarina Erak, studentica Psihologije na FFRI i članica tima Galerije SKC.

FB događaj

Skip to content