KATEGORIJE

Strah od virusa u popularnoj kulturi (Film i TV)

02.12.2021. / vijesti / treća dob

Izv. prof. dr. sc. Dejan Durić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, s Odjeka za kroatistiku, održat će u srijedu, 8. prosinca 2021. s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom ”Strah od virusa u popularnoj kulturi (Film i TV)”. Predavanje će biti održano online putem platforme Zoom, a održava se u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.

Vrijeme: srijeda, 8.12.2021. u 17h

Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob

Direktna poveznica: OVDJE (ID: 885 8728 0247, Pass: 415981)

Predavač: izv.prof.dr.sc. Dejan Durić, Filozofski fakultet

Kontakt: dejan.duric@ffri.uniri.hr

Sažetak:

S obzirom na pandemijsku situaciju u kojoj se svijet našao u posljednjih nekoliko godina, zanimljivo je sagledati na koji način je popularna kultura reagirala na viruse te na koji način su oni u popularno kulturnim ostvarenjima, napose filmskim i televizijskim djelima (serije) odražavali individualne i društvene strahove. Njihova nevidljivost potiče osjećaj anksioznosti u čovjeku te ih čini zlokobnijima i nepredvidljivijima. Mogućnost uzrokovanja epidemija i pandemija, nepostojanje cjepiva, potencijal za zlouporabu često su potencirali bojazni ljudi pa stoga ne čudi što su bili osobito zanimljivi redateljima i televizijskim autorima. Odnos virusa i popularne kulture, napose u domeni filma i televizije, dugovječne je i kompleksne naravi te će je predloženo predavanje u kratkim crtama nastojati osvijetliti.

Izv. prof. dr. sc. Dejan Durić profesor je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci. Područja interesa su mu psihoanalitička kritika, komparativna književnost, književnost i pamćenje te filmska kritika. Objavio je zbirku filmskih eseja Filmska slagalica (2008), zbirku filmskih kritika Kratki rezovi (2013) te Uvod u psihoanalizu – od edipske do narcističke kulture (2013). Filmske kritike objavljuje na portalu filmovi.hr. Dobitnik je nagrade „Vladimir Vuković“ Hrvatskog društva filmskih kritičara za filmsku kritiku u 2011. godini.

Skip to content