KATEGORIJE

Sudjelovalo preko 18.000 građana

02.10.2018. / vijesti / eu projekti

U petak, 28. rujna 2018. od 17 do 22 sata u Tower Centru Rijeka održana je Europska noć istraživača 2018. Projekt je istovremeno, tradicionalno zadnjega petka u rujnu, održan u četiri hrvatska grada: Zagrebu, Splitu, Puli i Rijeci te u preko 300 gradova Europe. Procjene Tower Centra kažu da je više od 18 tisuća posjetitelja sudjelovalo u događanju i obišlo 12 ”istraživačkih” postaja Sveučilišta u Rijeci.

Ovo događanje na nacionalnoj razini koordiniralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u Rijeci je ulogu organizatora odigralo Sveučilište u Rijeci. Događanje je dio šireg projekta – Techno-Past Techno-Future: European Researchers’ Night  sufinanciranog sredstvima programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020.  

Cilj projekta je promoviranje znanosti, znanstvenog rada i istraživanja kroz popularne oblike i aktivnosti kako bi se najšira javnost mogla bolje upoznati sa znanstvenim metodama i rezultatima rada.

U riječkoj Noći istraživača svoje znanstvene aktivnosti na zanimljiv način javnosti i građanima predstavili su znanstvenici Sveučilišta u Rijeci s: Odjela za biotehnologiju, Odjela za matematiku, potom Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije te Pravnog i Građevinskog fakulteta.

Njihove aktivnosti bile su raspoređene na 12 punktova, tzv. ”istraživačkih postaja”, smještenih na tri kata u zgradi Towera, gdje su posjetitelji mogli dobiti informacije o znanstvenim djelatnostima i znanstvenom radu kojim se naši znanstvenici bave. Prezentacije su bile prilagođene publici te na jednostavan zanimljiv način približili građanima svijet znanosti. Kako je bilo i za očekivati, najveći interes pokazali su oni najmlađi. Zato i jedan od ciljeva ove manifestacije jest senzibiliziranje mladih i djece za znanstvenu djelatnosti te poticanje njihovog interesa za znanost od malih nogu.

Dok su se na tri kata Towera događale prezentacije znanstvenih aktivnosti, zadnji je kat bio osiguran za zabavni program, a tu je bio smješten i EU kutak s podatcima o projektu, sudionicima i svemu vezanom uz realizaciju Europske noći istraživača.

Riječka je publika, primjerice, imala prilike doznati kako stare zgrade drže korak s vremenom, dobiti i informacije o tehnološkim rješenjima za ”Pametnu Rijeku”, informirati se u simulaciji sudnice o plagiranju na internetu, saznati kako se dizajniraju lijekovi pomoću superračunala, upoznati se s osnovama kriptografije, saznati zašto su bitne vinske mušice, vidjeti kako se proizvode kreme za lice ili pak ”iskopati” atrefakte s arheološkog nalazišta.

U glazbenom dijelu sudjelovali su  Eni i Vjeko, zvijezde tv emisija The Voice  i  A-strana, a bila je organizirana i nagradna igra za posjetitelje. Događanje su organizirale djelatnice Centra za EU projekte Sveučilišta u Rijeci, a i rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija obišla je istraživačke postaje.

Video o Noći istraživača 2018. možete pogledati na poveznici.

Skip to content