Sudjelujte u panEU Hackathonu #EUvsVirus

Europska komisija pokrenula je jedinstvenu inicijativu pod nazivom panEU Hackathon #EUvsVirus radi pronalaženja rješenja vezanih uz koronavirus.

Hackathon će biti organiziran online, od 24. – 26.4.2020., a prijaviti se možete putem mrežnih stranica panEU Hackathona. Prijave su inicijalno bile otvorene do 19.4., međutim produljene su do 24.4. odnosno do samog dana hackathona.

Cilj inicijative je u 48 sati trajanja hackathona zajednički razviti inovativna rješenja kao što su npr. visoke tehnologije, niske tehnologije, hardver, softver rješenja i slično, koristeći biotehnologiju, digitalnu tehnologiju, društvenu znanost i druge domena inovacija.

Događaj je otvoren europskoj zajednici inovatora, start-up-ova, proizvođača, trgovaca, javnih i privatnih kupaca, krajnjih korisnika i ostalim dionicima inovacijskog ekosustava.

Opća svrha je uskladiti i povezati inovatore, partnere, kupce širom Europe u korist bavljenja neposrednim problemima krize (npr. brza proizvodnja opreme, povećanje proizvodnih sposobnosti, prijenos znanja i rješenja iz jedne zemlje u drugu) na raznim tehnološkim poljima.

Predviđen je razvoj prototipova i rješenja u 5 područja (podijeljenih u 37 izazova):

  • Zdravlje i život
  • Poslovni kontinuitet
  • Socijalna i politička kohezija
  • Rad i obrazovanje ‘na daljinu’
  • Digitalne financije
  • Ostalo

Hackathon će početi u petak, 24.4., sudionici će do nedjelje (26.4.) ujutro raditi na svojim rješenjima, nakon čega slijedi online pitch i odabir najboljih projekata. Odabrani projekti bit će objavljeni na platformi Europskog inovacijskog vijeća (EIC community platform) i na taj način dobiti pristup krajnjim korisnicima (npr. bolnicama, investitorima, fondacijama) i biti usmjereni na aktualne opcije financiranja Europske komisije. Cjeloviti raspored hackathona možete pronaći ovdje.

Ovaj hackathon bit će polazna točka duže suradnje između Europske komisije i ekosustava inovatora, proizvođača i pokretača diljem Europe u vezi s korona krizom.