KATEGORIJE

Superračunalo ”Bura” i način uporabe

16.07.2019. / vijesti / znanstvenici

U okviru suradnje Instituta ”Ruđer Bošković” i Sveučilišta u Rijeci, predavanje o karakteristikama superračunala ”Bura” i načinu pristupa za znanstvenike s IRB-a, održano je u petak 12. srpnja 2019. na Institutu.

Uz uvodnu riječ ravnatelja Instituta dr. sc. Davida Smitha predavanje su održali prof. dr. sc. Lado Kranjčević i Gordan Janeš iz Centra za napredno računanje i modeliranje UNIRI. Znanstvenici IRB-a mogu zatražiti testni pristup te se uključiti u rad superračunalnog sustava ”Bura”. Velik interes znanstvenika s IRB-a pridonijet će intenziviranju suradnje dviju institucija.

Superračunalo ”Bura” temelji se na poslužiteljima Bull DLC B720, koji se hlade vodom. Sastoji se od 288 čvorova. Svaki čvor ima po dva Intelova procesora E5-2690 v3, što čini sustav od ukupno 6912 procesorskih jezgri ukupne snage 239,64 Teraflopsa (mjereno prema Rmaxu). ”Bura” ima više od 18 terabajta radne memorije i diskovne sustave kapaciteta 850 terabajta. Brzu komunikaciju među komponentama superračunalnog klastera ”Bura” osigurava mrežni sustav Mellanox Infiniband FDR 56GB. Navedene tehničke specifikacije čine ”Buru” najsnažnijim superračunalom u Hrvatskoj i Adriatic regiji, a znanstvenicima i studentima omogućuje dodatnu edukaciju, biotehnološka istraživanja i znanstveni rad.

Skip to content
Pitaj me!
Virtualna sova URI