KATEGORIJE

SURADNIČKI PROJEKTI SVEUČILIŠTA U RIJECI U KONKURENCIJI ZA NAGRADE HDDa

03.01.2023. / vijesti / o sveučilištu

U utorak 10. siječnja 2023. u 19 sati u LAUBI – KUĆI ZA LJUDE I UMJETNOST svečano se otvara bijenalna IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 21/22 koja predstavlja najbolja dizajnerska ostvarenja iz protekle dvije godine u svim područjima dizajnerskog djelovanja, od dizajna vizualnih komunikacija, preko produkt dizajna i dizajna ambalaže, do modnog dizajna, dizajna u digitalnim medijima i koncepata.

U Laubi će biti izložena čak 324 profesionalna i studentska dizajnerska rada, što je najveći broj u posljednje 24 godine, otkad se održavaju HDD-ove Izložbe hrvatskog dizajna. Ususret otvorenju i dodjeli nagrada, sve njih možete pogledati i na online izložbi.

LINKOVI: Online izložba //// Vijest na Dizajn.hr //// Facebook event

Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja, podijeljene u ukupno osam profesionalnih i studentskih kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski / produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Izložba će se ove godine po prvi put održati u novom prostoru, Laubi – kući za ljude i umjetnost, nakon 10 godina suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt koji je zbog oštećenja nastalih u potresu u procesu obnove.

Ukupno su na izložbu prijavljena čak 573 rada, od kojih je Selekcijska komisija (u sastavu: Robert Čanak, Dario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Cvetka Požar, Zlatka Salopek Radić i Juraj Zigman) odabrala 324, od toga 258 profesionalnih i 66 studentskih radova. To je dosad, od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održane 1999. godine, najveći broj prijavljenih radova, ali i najobimnija selekcija napravljena u sklopu ovog bijenalnog izložbenog projekta. Po prvi puta ove godine studentski radovi koji će biti predstavljeni na Izložbi dolaze sa sedam visokoškolskih ustanova iz Hrvatske te dvije iz inozemstva. Izložba i njen reprezentativni katalog, Pregled hrvatskog dizajna 2122, dokument su razvoja hrvatskog dizajna kroz vrijeme i njegovih najvećih postignuća i tekućih trendova.

Iznimno nam je drago što su se u konkurenciji za nagrade našli i projekti koje partnerski potpisuje Sveučilište u Rijeci i njegova sastavnica DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam.

Knjiga FIUME FANTASTIKA (izdavači: Sveučilište u Rijeci – DeltaLab & Oaza; produkcija: Sveučilište u Rijeci – DeltaLab) koju dizajnerski potpisuju Maša Poljanec i Leo Kirinčić ušla je u konkurenciju za Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva u kategoriji Profesionalni radovi: dizajn vizualnih komunikacija, a TIMELINE s izložbe „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ (produkcija: Sveučilište u Rijeci – DeltaLab & Rijeka 2020) čiji koncept i dizajn potpisuju Marino Krstačić-Furić & Ana Tomić u konkurenciju u kategoriji Profesionalni radovi: prostorne i grafičke intervencije i sistemi

U kategoriji Profesionalni radovi: cjeloviti projekt / proizvod na popisu nominiranih nalazi se i projekt hrvatskog paviljona „Togetherness / Togetherless“ za Venecijanski bijenale – 17. Međunarodnu izložbu arhitekture 2021. godine čiji autorski tim koji je osmislio i realizirao projekt čine i članovi DeltaLaba.

Također u kategoriji Profesionalni radovi: CJELOVITI PROJEKT / PROIZVOD nalazi se projekt Memori / Andrea Laurić, Jan Pavlović, Ana Glažar su u kategoriji: Profesionalni radovi: CJELOVITI PROJEKT / PROIZVOD

Velika čestitka svim autorima nominiranima u profesionalnim i studentskim kategorijama, a posebna čestitka nominiranima za Veliku nagradu HDD-a!

Više o nominiranim projektima možete pročitati na: http://dizajn.hr/blog/izlozba-hrvatskog-dizajna-2122/

Skip to content