KATEGORIJE

Suradnja Sveučilišta u Rijeci i Lürssen Design Center Kvarnera

02.09.2021. / vijesti / o sveučilištu

Priopćenje:

Rijeka, 1. rujna 2021. godine – Potpisivanjem ugovora između Lürssen Design Center Kvarner, odnosno gospodina Petera Lürssena i Sveučilišta u Rijeci, odnosno rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija, ostvareno je strateško partnerstvo koje je prvi korak u osnivanju Maritime Innovation Cluster.

Maritime Innovation Cluster je platforma za pripremu suradničkih projekata istraživanja i razvoja, kao i razvoj istraživačke infrastrukture koja će biti dostupna svim članovima klastera. Njegovim osnivanjem želi se jačati konkurentnost i inovativnost pomorske industrije putem umrežavanja svih relevantnih čimbenika javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora u okviru lanca vrijednosti sektora brodogradnje i srodnih industrija.

Prioritetna područja klastera bit će pametna i zelena brodogradnja, digitalna transformacija u brodograđevnoj industriji, razvoj jedinstvene, bespilotne i autonomne platforme te razvoj pametnih vještina. Razvijene tehnologije kao i tehnologije trenutno u razvoju kao što su transformacija otpada u energiju, sterilizacija opasnog otpada, korištenje vodika i sintetskog goriva, digital twin te ostalih, dio su portfolia članova klastera i razvijati će se i dalje.

Sa Sveučilištem u Rijeci već su odrađene prve radionice kroz koje se zainteresiranima približio način rada i ključne aktivnosti koje će se provoditi u klasteru.

„Kada smo odlučili osnovati inovacijski klaster, želja nam je bila vratiti Hrvatsku na kartu najjačih pomorskih država. Jedan od glavnih ciljeva nam je da ovdje uspostavimo globalno središte za inovacije u brodogradnji i da razvijamo inovativna rješenja za pametne luke. Umrežavanjem javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora i razvojem pametnih vještina na najbolji mogući način jačamo ljudske kapacitete i osposobljavamo ih za poslove budućnosti“, izjavio je Peter Lürssen.

Sveučilište u Rijeci prvi je partner u klasteru koji će na području Hrvatske, ali i Europe i svijeta, okupiti brojne predstavnike trgovačkih društava, udruga, profesionalnih organizacija, javnih ustanova, udruženja, znanstvenih organizacija, jedinica lokalne i područne samouprave te drugih institucija u području brodogradnje i srodnih industrija.

Izjava prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija

„Maritime Innovation Cluster omogućit će međusektorsko umrežavanje i internacionalizaciju sektora brodogradnje i srodnih industrija te suradnju s međunarodnim partnerskim institucijama i udruženjima. Jedan od glavnih ciljeva klastera bit će poticanje inovacijskih aktivnosti kroz razvoj i dijeljenje istraživačke, poslovne i obrazovne infrastrukture i razmjenu znanja i stručnosti.“

Skip to content