KATEGORIJE

Suradnja umjetnosti i znanosti

17.10.2022. / vijesti / eu projekti

Future Art and Science Industrial Heritage (FASIH) novi je europski projekt Sveučilišta u Rijeci, odobren za financiranje u okviru programa Kreativna Europa (engl. Creative Europe Programme) – Kultura.

Suradnja umjetnosti i znanosti uz korištenje novih medija mogu predložiti inspirativne puteve do održive i promišljene budućnosti globalne Europe. FASIH nastoji povezati suvremene modele revalorizacije i revitalizacije industrijske baštine korištenjem digitalnih tehnologija te pružiti nove pristupe promicanju vrijednosti kulturne, znanstvene i industrijske baštine privlačne novim generacijama. Projekt se fokusira na interdisciplinarno umjetničko-znanstveno istraživanje industrijske i kulturne baštine te otkrivanje, istraživanje i vrednovanje onih arhitektonskih dostignuća i nematerijalnih procesa koji su obilježili modernu povijest Beograda, Rijeka i Trbovlja. Završni dio projekta obilježit će izložbe u sva tri grada kojima će pokazati rezultati suradnje.

Koordinator projekta je Centar za promociju naukeiz Srbije. Uz Sveučilište u Rijeci i Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta, kao partneri na projektu uključeni su i Prirodoslovni muzej iz Rijeke, Muzej nauke i tehnike iz Beograda (Srbija) te Zavod za kulturo – Delavski dom iz Trbovlja (Slovenija).

Ukupan proračun projekta iznosi gotovo 160.000 €, pri čemu je proračun Sveučilišta u Rijeci nešto manji od 24.000 €. Očekivani početak projekta je 1. siječnja 2023. godine, a projekt će trajati dvije i pol godine.

Skip to content