KATEGORIJE

Svečana sjednica Fakulteta biotehnologije

14.12.2023. / vijesti / o sveučilištu

Prof. dr. sc. Anđelka Radojčić Badovinac primila je posebnu Nagradu dugogodišnji doprinos i osnivanje Odjela za biotehnologiju na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Fakulteta biotehnologije i razvoja lijekova, održanoj 14. prosinca 2023. na sveučilišnom Kampusu. Nagrađeni su i najbolji studenti: Matea Kršanac, Sara Patačko i Andrej Nikolić i to za izniman akademski uspjeh i postignuća. Nagrade je dodijelila dekanica prof. dr. sc. Miranda Mladinić Pejatović.

Pozdravnim govorima obratili su se:
prof. dr. sc. Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci
g. Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke
g. Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora Jadran – galenskog laboratorij d. d.
nasl. prof. dr. sc. Vesna Eraković Haber, potpredsjednica za farmakologiju i translacijska istraživanja, Selvita d. o. o.

Padobrani su kao i mozgovi – najbolje rade su otvoreni, citirao je prorektor Zelenika Franka Zappu u svojem uvodnom obraćanju, aludirajući na otvorenost umova ranijih i sadašnjih djelatnika, koji su izgradili Odjel, a danas Fakultet za biotehnologiju. Dodao je i kako je s 40-ak djelatnika Odjel uspio narasti na 60-ak, koliko ih broj danas. Samo najbolji studenti upisuju se na ovaj Fakultet, a osim toga ističu se već generacijama svojim angažmanom u zajednici, zaključio je.

Sjajnu suradnju koju imaju JGL i ovaj Fakultet sigurno ćemo nastaviti i dalje graditi u budućnosti. Zajedno moramo izgraditi platformu kako bi Rijeka postala istinski centar farmaceutske industrije te da inovativne proizvode zajedno plasiramo na svjetska tržišta, istaknuo je g. Usmiani.

Prof. Eraković Haber naglasila je otvorenost Sveučilišta i Fakulteta za nove programe i projekte te dodala: Ponosna sam na našu dugogodišnju suradnju, na sve projekte na kojim smo surađivali i na ček 15 doktoranada koji su ‘prošli kroz’ našu firmu.

Moramo danas zahvaliti pokojnom ranijem rektoru akademiku Danielu Rukavini i njegovom nasljedniku rektoru prof. dr. sc. Peri Lučinu, jer bez njih Biotehnologije u Rijeci ne bi bilo. Zahvale također idu i sadašnjoj rektorici prof. dr. sc. Snježani Prijić Samaržiji koja nastavlja uviđati nove potrebe Odjela, danas Fakulteta i pomagati mu u razvitku. Mnogi vaši studenti nakon završetka studija pronalaze posao u Rijeci (primjerice u JGL-u) , ostaju živjeti u Rijeci to je izvrsno, kazao je gradonačelnik Filipović.

Dekanica Mladinić Pejatović održala je prezentaciju o povijesti Odjela. Osvrnula se na doprinos ranijih rektora a akademika Rukavine i profesora Lučinu te zahvalila ranijim pročelnicima Odjela prof. dr. sc. Krešimiru Paveliću, prof. dr. sc. Anđelki Radojčić Badovinac i prof. dr. sc. Marti Žuvić, kao i sadašnjih rektorici Prijić Samaržiji i njenom prorektorskom i stručnom timu. Prodekanica za nastavu doc. dr. sc. Željka Maglica prezentirala je iznimne podatke o studijskim programima te istaknula kako su oni uvijek popunjeni 100 % te kako ukupni prosjek ocjena na studiju iznosi 4,15, a završenost studija je više od 90 %. Prodekanica za znanost izv. prof. dr. sc. Ivana Ratkaj predstavila znanstvena postignuća i projektnu aktivnost Fakulteta, ističući kako je do sada provedeno ili je u tijeku više od 60 znanstvenih i stručnih projekata. Voditeljica doktorskog studija ”Medicinska kemija” izv. prof. dr. sc. Jelena Ban predstavila najvišu instancu studiranja na ovom Fakultet, a izv. prof. dr. sc. Niclolas Bradshaw, voditelj studija na engleskom jeziku i YUFE koordinator predstavio aktivnosti iz tih područja. Program znanstvenika-povratnika predstavila je doc. dr. sc. Daniela Kalafatović te istaknula kako je šestoro znanstvenika-povratnika u posljednjih 5 godina došlo na Odjel. Studentske aktivnosti predstavila je predsjednica Studentskog zbora Fakulteta Lana Par, koja je ujedno i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i to već druga koja dolazi s Fakulteta (Odjela) biotehnologije.

Skip to content