KATEGORIJE

Svečana sjednica Filozofskog fakulteta

09.05.2024. / vijesti / o sveučilištu

Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci obilježio je u četvrtak, 9. svibnja 2024. svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća Dan Fakulteta, koju je predvodio dekan prof. dr. sc. Aleksandar Mijatović. U ime uprave Sveučilišta obratila se prorektorica za digitalizaciju i razvoj prof. dr. sc. Senka Maćešić, a u ime Grada Rijeke pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg.

Dekan Mijatović prigodno se obratio:
Filozofski fakultet u Rijeci u idućem razdoblju nastavlja s aktivnostima privlačenja i zadržavanja studenata na svim studijima Fakulteta. To je raspon mjera koji obuhvaća zahvate u studijske programe, izvedbu nastave, promociju, jačanje stručne prakse i suradnju sa zajednicom alumna Filozofskog. Pored toga, težište stavljamo na poticanje prijavljivanja i provođenja europskih kompetitivnih projekata, internacionalizaciju i transfer znanja. Od posebnog nam je značaja jačanje postojećeg studija na engleskom jeziku te uvođenje novih.
Moramo uzeti u obzir velike promjene u području tehnologije i društva. Izdvajaju se razvoj umjetne inteligencije i autonomnih sustava te demografske promjene u kojima se domaće stanovništvo smanjuje a sve je veći udio migranata kao stranih radnika. Sve više visokih učilišta nastoji se prilagoditi ovim dubinskim i sveobuhvatnim promjenama, kroz uvođenje novih studijskih programa, njihovu jezičnu raznovrsnost, primjenu novih tehnologija u istraživanju, učenju i poučavanju.
Nove generacije studenata očekuje takve prilagodbe od nas, u suprotnom potražit će visoko učilište, javno ili privatno, koje će moći osigurati ravnotežu teorijskih i praktičnih kompetencija, usklađenost studijskih programa sa suvremenim okolnostima. Moramo razmisliti o širenju baze studenata, ne samo naših maturanata, već i domicilnih studenata s postojećim kvalifikacijama, starijih dobnih skupina i – stranih studenata. U jeku tehnološke i demografske transformacije, filozofski fakulteti ključna su mjesta za usvajanje jezika, kulture te upoznavanje s političkim i društvenim vrijednostima dolazne zemlje. Novi Zakon o strancima otvara mogućnost da u dijalogu s poslodavcima iz drugih sektora igramo važnu ulogu.
Javno smo visoko učilište, financirano iz državnog proračuna. Trebamo nastaviti unaprjeđivati financijsko poslovanje i raditi na financijskoj održivosti ustanove. Usmjeravanjem pažnje na taj dio poslovanja treba povisiti stupanj financijske samodostatnosti fakulteta. Financijska samodostatnost i društveni angažman glavni su upravljački i razvojni okvir visokih učilišta.     

Zahvalnice Filozofskog fakulteta dekan Mijatović uručio je: prof. dr. sc. Marini Biti s Odsjeka za kroatistiku, prof. dr. sc. Nevenu Budaku s Odsjeka za povijest i prof. dr. sc. Nataši Lah s Odsjeka za povijest umjetnosti.

U njenoj odsutnosti, prof. dr. sc. Marini Biti također je dodijeljena i Povelja Fakulteta.

Nagrada za znanstvenoistraživačkih rad u području društvenih znanosti dodijeljena je izv. prof. dr. sc. Asmiru Gračaninu s odsjeka za psihologiju.

Nagrada za mlađe znanstvenike u području društvenih znanosti dodijeljena je Katarini Banov Trošelj s odsjeka za psihologiju.

Nagrada za popularizaciju znanosti u području humanističkih i društvenih znanosti dodijeljena je doc. dr. sc. Ivanu Cerovcu s Odsjeka za filozofiju i dr. sc. Ivani Miočić s Odsjeka za pedagogiju.

Nagrada za transfer znanja i društveni angažman pripala je prof. dr. sc. Svjetlani Kolić Vehovec s Odsjeka za psihologiju.

Nagrada za nastavni rad pripala je prof. dr. sc. Aneti Stojić s odsjeka za germanistiku i dr. sc. Lovri Kralju s Odsjeka za povijest.

Nagradu dekana za izvrsnost dobila je Leona Šumberac, studentica 1. godine Sveučilišnog diplomskog studija Psihologija.

Nagradu dekana za studentski stručni/znanstveni/umjetnički rad dobila je Valnea Siljan, studentica 3. godine Sveučilišnog prijediplomskog studija Pedagogija.

Nagradu dekana za volontiranje dobila je Antonia Zlatarić, studentica 1. godine Sveučilišnog prijediplomskog studija Pedagogija.

Nagradom dekana za studentski aktivizam nagrađena je Katarina Škrbić, studentica 1. godine sveučilišnog diplomskog studija Prevoditeljski studij.

Nagradu dekana za sport dobila je Lea Vukoja, studentica 3. godine Sveučilišnog prijediplomskog studija Psihologija.

Skip to content