KATEGORIJE

Sveučilište će surađivati na projektu ”Pametno naselje Kastav”

25.03.2022. / vijesti / gospodarstvo

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac potpisali su 24. ožujka 2022. u Vijećnici Grada Kastva Ugovor o suradnji na projektu ”Pametno naselje Kastav”. Ugovor je supotpisao i dr. sc. Damir Juričić, zamjenik predstojnika Centra za podršku pametnim i održivim gradovima Sveučilišta u Rijeci, u ime predstojnika Centra prof. dr. sc. Saše Drezgića. Potpisivanju je prisustvovao i Vedran Kružić, dipl. oec., ravnatelj Javne ustanove Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije – PRIGODA.

Uloga sveučilišnog Centra bit će savjetodavna, a želi se istražiti mogućnosti ustanovljavanja niskougljičnog stambenog naselja (pametnog naselja) prema potrebama i standardima suvremenog čovjeka u svrhu kvalitetnijeg i sigurnijeg življenja, uključenog u društvene aktivnosti članova naselja te prometno povezanog s ostalim gradskim odredištima putem suvremene mobilnosti. Predmet je Ugovora istražiti različite organizacijske, tehničko-tehnološke modele organizacije pametnog naselja te na temelju primjene suvremenih tehnologija utvrditi mogućnost postizanja svrhe projekta. Također, predmet istraživanja usmjeren je i ka analizi mogućnosti isporuke stambenog prostora posredstvom najma stanova.

Suočeni smo s odljevom stanovništva i sve više mladih napušta našu zemlju. Jedna od razloga tome svakako je i nemogućnost adekvatnog rješenja stambenog pitanja za mlade i za mlade obitelji. Zato smo i rekorderi po ostajanju mladih u kućanstvu s roditeljima. Dio budžeta koji građani moraju izdvojiti za stanovanje, u odnos na prosječna primanje je ogroman i stoga nam sve više prijeti energetsko siromaštvo. U Kastvu želimo izgraditi ”pametno” i ”zeleno” stambeno naselje, koje će se bazirati na kako financijskoj, tako i ekološkoj samoodrživosti. Kastav, kao i cijela Primorsko-goranska županija prednjače u kvaliteti života građana, ali kako bismo na tom vrhu ostali i još unaprijedili kvalitetu života, želimo početi raditi na ovakvim projektima, za koje smo sigurni da su projekti budućnosti, rekao je uvodno gradonačelnik Mostarac.

S Kastvom uvijek imamo dobru suradnju, a vodstvo Grada uvijek je spremno i otvoreno za priključiti se inovativnim projektima, poštujući ekspertize i konzultirajući stručnjake. Sjajan okvir pruža nam Regionalna županijska agencija na čelu s ravnateljem Kružićem. Ovakva se stremljenja u potpunosti uklapaju u ciljeve održivoga razvoja UN-a, kao i u suvremene ”zelene” politike Europske unije. Uistinu želimo da u Kastvu ideja zelenog, pametnog i održivog stanovanja postane stvarnost, istaknula je rektorica Prijić Samaržija.

Ovdje se, osim samoga savjetovanja, radi i o načinu cjelokupnog pristupa pripremi javnih projekata, koji često znaju imati brojne nedostatke i upravo to želimo preduhitriti i spriječiti. Gradonačelnik Mostarac razmišlja dugoročno i sagledava projekt u cijelom njegovom ”životnom vijeku”. Proučit ćemo koji su sve dostupni modeli financiranja ovakvog projekta, koja su iskustva pametnih gradova u svijetu i kako najbolje sklopiti hibrid najma i vlasništva stambenih jedinica, jer upravo to se želi na neki način objediniti. Želimo mladim obiteljima omogućiti dostupna rješenja za najam stanova, ali i mogućnosti otkupa i stjecanja vlasništva, pojasnio je dr. Juričić

Od prvoga dana osnutka naše Agencije podržavamo ovakve projekte i ističemo njihovu važnost. Ideje održivoga razvoja značajne su za Sveučilište u Rijeci, ali i za cijelu našu regiju. Kastav, iako manji grad, prepoznat je već godinama kao vrlo progresivan. Bitno je za mlade riješiti problem stambenog pitanja, ali u konačnici i zadržati ih u našim krajevima. Željeli bismo da i druge jedinice lokalne samouprave slijede ovaj primjer, te da razvijamo što više smart naselja. U Europskoj uniji čak 40 % energije troši se upravu u kućanstvima, a to se može smanjiti nizom senzorskih rješenja, nizom aplikacija, elektromobilnošću itd. Kastav je spreman suočiti se s novim izazovima i trendovima, a pozivam sve ostale gradove i općine da krenu istim putem, zaključio je ravnatelj Kružić.

Skip to content