KATEGORIJE

Potvrda kvalitete – Sveučilište pozvano u još jednu prestižnu mrežu YERUN

25.11.2020. / vijesti / o sveučilištu

Nakon što se 2019. pridružilo YUFE savezu te u srpnju 2020. postalo njegovim punopravnim članom, Sveučilište u Rijeci pozvano je da se pridruži Mreži mladih europskih istraživačkih sveučilišta (engl. Young European Research Universities Network, YERUN). Sveučilište u Rijeci tako je prvo sveučilište koje će se pridružiti YERUN-u od njegova osnutka. Povrh toga, naše će Sveučilište, kao europsko sveučilište budućnosti, biti prvo sveučilište iz ovog dijela Europe koje će se pridružiti toj prestižnoj organizaciji.

YERUN okuplja 17 mladih sveučilišta usmjerenih na istraživanje od kojih se većina nalazi među 50 najbolje rangiranih sveučilišta u Europi, a čiji su temeljni ciljevi jačanje i razvijanje suradnje u području istraživanja, akademskog obrazovanja i suradnje s društvom. Strateške aktivnosti YERUN-a usmjerene su na suradnju u području obrazovanja i istraživanja, oblikovanje budućih obrazovnih europskih politika, zapošljivost diplomiranih studenata i otvorenu znanost.

YERUN u brojkama
YERUN je osnovan 2015. godine, a danas broji više od 228 000 studenata preddiplomskih studija, više od 75 000 studenata diplomskih studija i više od 26 000 studenata doktorskih studija. Unutar mreže izvodi se više od 3200 studijskih programa, među kojima je 448 doktorskih programa, a izrađeno je više od 5200 doktorskih disertacija.

YERUN unosi nove perspektive i snage u europske rasprave i osigurava da se njegove potrebe razmotre u okviru europskih planova u korist pojedinaca i društva u cjelini. Članovi YERUN-a surađujući nastoje odgovoriti na razvojne izazove društava u kojima živimo, usvajajući europsku perspektivu o globalnim problemima.

Ovo je još jedna sjajna prilika za naše Sveučilište jer, osim postojeće suradnje sa sveučilištima koja su također i članovi YUFE saveza, otvara se prostor za suradnju i s drugim mlađim sveučilištima, kao što su Sveučilište u Ulmu, Sveučilište u Konstanzu, Sveučilište Dauphine u Parizu, Sveučilište Pompeu Fabra u Barceloni, Sveučilište južne Danske i mnoga druga.

Više o samoj mreži pročitajte na službenoj stranici YERUN-a.

Skip to content