KATEGORIJE

Sveučilište u Rijeci član odabrane Zajednice prakse

14.02.2024. / vijesti / diversity

Sveučilište u Rijeci postalo je član odabrane Zajednice prakse (engl. Community of Practice) pod nazivom The Next Step of Diversity and Gender Equality Efforts in Europe and Beyond u sklopu projekta Obzor Europa INSPIRE (Europe’s Centre of Excellence on inclusive gender equality in research and innovation), koja će trajati do svibnja 2026. godine.

Zajednicu prakse, uz podršku Sveučilišta Južne Danske, koordiniraju Sveučilište Lund i Weizmann Institute of Science, a osim Sveučilišta u Rijeci čine ju University of Zürich, CERN, University Sarajevo School of Science and Technology, Faculty of Science, University of Helsinki, University of Strasbourg i Equality, Diversity, and Inclusion Research Group, Kadir Has University.

Zajednica okuplja pozvane predstavnike najviših upravljačkih razina i iskusnog (senior) osoblja u području različitosti, ravnopravnosti i inkluzivnosti (EDI) s ciljem dijeljenja praksi, prijenosa znanja i djelovanja na institucijskim razinama, kao i strateškog promišljanja na nacionalnim i širim europskim razinama.

Prva faza programa uključivat će seniorsko osoblje i stručnjake i njihovo djelovanje unutar institucija u području provedbe EDI strateških aktivnosti, s naglaskom na podzastupljene skupine, razvojne teme i organizacijske izazove te pronalaženje zajedničkih pristupa i rješenja na strukturnim i individualnim razinama, uključujući i prevladavanje prepreka u provedbi pozitivnih promjena. U drugoj fazi predviđaju se strateške diskusije s predstavnicima upravljačkih razina, s ciljem unaprjeđenja politika i promicanja na EU razini i pogledom u budućnost. Predviđa se i sudjelovanje vanjskih eksperata.

Zajednica je specifična u segmentu spajanja predstavnika najviših razina upravljanja u organizaciji i institucijskih eksperata-praktičara u provedbi politika ravnopravnosti, a sudjelovanje Sveučilišta nastavak je već uspostavljenih suradnji i rezultata ostvarenih u projektima SPEAR i UNIGEM.

Pozvane predstavnice Sveučilišta u Rijeci su rektorica prof. dr. sc Snježana Prijić-Samaržija, prof. dr. sc. Sanja Barić, predsjednica Vijeća za rodnu ravnopravnost Sveučilišta u Rijeci, i Daria Glavan Šćulac, povjerenica za različitost Sveučilišta u Rijeci.

Skip to content