KATEGORIJE

Sveučilište u Rijeci dobilo iznimno visoku ocjenu Agencije za mobilnost za provedbu KA131 projekata

20.02.2024. / vijesti / o sveučilištu

Agencija za mobilnost dugi niz godina predstavlja Sveučilište u Rijeci primjerom dobre prakse u provedbi Erasmus programa, što je još jednom potvrđeno izuzetno visokom ocjenom u provedbi KA131 projekta iz 2021./2023., čiji je budžet iznosio 958.391,00 EUR.

Naime, Sveučilište u Rijeci iskoristilo je, kao i uvijek, gotovo cijeli budžet (97%), a sama kvaliteta provedbe ocjenjena je s 92 od 100 bodova.

Od odobrenih odnosno predviđenih 316 mobilnosti, Sveučilište ih je uspjelo realizirati 338, kroz brojne stalno otvorene Natječaje za studijski boravak i kratkoročne mobilnosti, stručnu praksu u programskim zemljama, stručnu praksu u svim trećim zemljama svijeta, Natječaje za pohađanje Kombiniranih intenzivnih programa, za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u programskim, a i svim trećim zemljama, te Natječaje za mobilnosti studenata u okviru YUFE mreže.

U okviru završnog izvješća bodovani su rezultati brojnih statistika u kojima se dolazni i odlazni sudionici izražavali svoje zadovoljstvo različitim aspektima provedbe programa, te narativno izvješće Centra za međunarodnu mobilnost u kojem je trebalo vrlo detaljno opisati način organizacije Natječaja, vođenje budžeta i projektne dokumentacije, korištenje EWP alata, organizaciju sklapanja međuinstitucijskih ugovora, akademske i administrativne Erasmus procedure, način priznavanja rezultata stečenih na mobilnosti, ciljeve i rezultate projekta, način diseminacije projektnih aktivnosti, ostvarivanje ciljeva Europske komisije vezano uz uključivost i raznolikost, digitalizaciju, green Erasmus, usklađenost s načelima ECHE povelje…

Agencija u izvješću navodi da je iz odgovora krajnjih sudionika, dolaznih i odlaznih, vidljivo gotovo potpuno opće zadovoljstvo iskustvom mobilnosti te je zajedničkim radom Centra za međunarodnu mobilnost te svih sastavnica Sveučilišta, prije svega Erasmus koordinatora, u svim fazama osigurana aktivna i opsežna podrška krajnjim sudionicima (informiranje, odabir i priprema sudionika, mjere vezane za uključivost, praćenje sudionika tijekom aktivnosti, jezična podrška, priznavanje ishoda učenja).

Pohvaljen je proaktivni pristup vezano uz poboljšanje podrške dolaznoj mobilnosti te kontinuirano podsjećanje sastavnica na obvezu održavanja ažurnih kataloga kolegija.

Pohvaljeno je usvajanje novog Pravilnika o međunarodnoj razmjeni studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja u okviru Erasmus programa, u kojem se naglašava da će se priznavanje provoditi u skladu sa sveučilišnim Pravilnikom o priznavanju i vrednovanju prethodnog učenja, na način da je nužno uspoređivati ishode obrazovnih komponenti studijskog programa ustanove domaćina i programskih ishoda matične ustanove u procesu dogovaranja, priznavanja odnosno oslobađanja dijela studijskog programa prije, za vrijeme i nakon završene Erasmus mobilnosti, što će znatno doprinijeti priznavanju znatnijeg broja ECTS bodova stečenih na Erasmus+ mobilnosti.

Vezano uz horizontalne prioritete programa Erasmus+, prema Agencija navodi kako Sveučilište poštuje i postupa u skladu s prioritetom „uključivost i raznolikost“ te je vrlo aktivno orijentirano prema tim temama (mjere za unaprjeđenje jednakih pristupa radu i studiranju, unaprjeđenje rodne ravnopravnosti i međugeneracijske solidarnosti itd.). 

Pohvaljeni su neki od ključnih aspekata unaprjeđenja rodne ravnopravnosti koji obuhvaćaju prevenciju rodno uvjetovanog nasilja i osiguravanje Sveučilišta kao sigurnog mjesta za rad i učenje, promicanje inkluzivne organizacijske kulture, rodno uključivu komunikaciju i različite mjere kojima se osiguravaju jednake prilike (npr. izgradnja vrtića na Kampusu, rodna ravnoteža pri imenovanjima, fleksibilnost rada za roditelje i skrbnike i dr.).

Agencija navodi kako je prioritet „okoliš i borba protiv klimatskih promjena“ adresiran kroz promociju zelenog načina putovanja, nešto više od trećine sudionika koristilo je zeleni način putovanja, te je uložen veliki trud u promoviranje mogućnosti održivih načina putovanja. 

Agencija također navodi kako je Sveučilište u Rijeci imenovani EWP Champion Europske komisije na čemu još jednom čestitaju!

Također, već drugu godinu Sveučilišni Centar za međunarodnu mobilnost djeluje u svojstvu hrvatskog Erasmus ambasadora te aktivno prezentira provedbu Erasmus na Sveučilištu u Rijeci na svim informativnim događanjima Agencije za mobilnost i programe EU vezanim uz KA131 i KA171 projekte.

Skip to content