KATEGORIJE

Sveučilište u Rijeci i ove godine na THE Impact Rankings ljestvici

12.06.2023. / vijesti / o sveučilištu

Na Times Higher Impact Rankings 2023  ljestvici svjetskih sveučilišta objavljenoj 1. lipnja 2023. Sveučilište u Rijeci nalazi se između 301. i 400. mjesta od ukupno 1591 ljestvicom obuhvaćenih svjetskih sveučilišta.THE Impact Rankings postoji od 2019. godine, a Sveučilište u Rijeci je prvi puta sudjelovalo u procesu rangiranja prošle 2022. godine kada smo također bilo rangirani u skupini 301.-400. od 1410 ljestvicom obuhvaćenih svjetskih sveučilišta. Naš ukupni rezultat 2022. bio je 72.3 bodova, a ove godine je čak i nešto bolji – 74.3 bodova.

THE Impact Rankings mjeri posvećenost i postignuća sveučilišta u UN-ovim ciljevima održiva razvoja. Ti ciljevi usmjereni su na borbu protiv gladi i siromaštva, osiguravanje zdravlja, blagostanja i kvalitetnog obrazovanja, rodne ravnopravnosti, mira, pravde i snažnih institucija, a imaju i zadaću očuvanja života na kopnu i pod vodom te odgovornost za klimatske promjene. Naši najbolji rezultati su ove godine u sljedećim ciljevima: rodna ravnopravnost (99. mjesto), kvalitetno obrazovanje (101.-200. mjesto), zdravlje i blagostanje (301.-400. mjesto) te partnerstvo u ciljevima (201.-300. mjesto).

Svjetsku ljestvicu predvode Western Sydney University (Australia), University of Manchester (United Kingdom) i Queen’s University (Canada). Iz Hrvatske je još rangirano Sveučilište u Splitu u 401.-600. skupini te Sveučilište u Dubrovniku u 1001+ skupini. Od YUFE partnera University of Essex nalazi se na visokom 56. mjestu, Carlos III University of Madrid u skupini 201.-300., Maastricht University i University of Eastern Finland nalaze se kao i mi u skupini 301.-400., dok ostala YUFE sveučilišta nisu rangirana.

Izjava rektorice:

Zanimljivo je da je ovo rangiranje značajno drugačije nego mnoga druga gdje se godinama na čelu u pravilu izmjenjuju sveučilišta u Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjene Kraljevine. Ovo rangiranje uključuje mjerenje utjecaja sveučilišta na svojoj zajednici, koliko ono doprinosi i koristi svoje istraživačke i intelektualne kapacitete kako bi unaprijedilo život ljudi.  Upravo je ova ljestvica možda i najbolje mjerilo koliko se ulaganja u sveučilišta isplate građanima, poreznim obveznicima koji u konačnici ulažu u javno obrazovanje i istraživanje.  Sveučilište u Rijeci gradi godinama profil Sveučilišta koje je posvećeno Ciljevima održivog razvoja UN, ali i općenito politikama održivosti. One uključuju mnogo više od zelene tranzicije i klimatske neutralnosti koja su i nama iznimno važne. Radi se kompleksnoj ocjeni aktivnosti i rezultata vezanih uz doprinos sveučilišta kvaliteti života i rada a poglavito obrazovanja, te stupnja blagostanja koje neposredno proistječe iz sofisticiranog istraživanja koje se provodi na sveučilištima.

Skip to content