KATEGORIJE

Sveučilište u Rijeci koordinator novodobivenog projekta za razvoj Europskih diploma

31.01.2023. / vijesti / o sveučilištu

Europska komisija upravo je odobrila za financiranje FOCI projekt kroz koji će partneri provesti pilot aktivnosti razvoja budućih (oznaka) Europskih Diploma. Sveučilište u Rijeci, u ime YUFE, ECIU i EPICUR Alijansi, vodit će ovaj projekt, koji predstavlja priliku za inoviranje visokog obrazovanja te za zajedničko stvaranje, podizanje na višu razinu i produbljivanje europske dimenzije. Pritom su svi partneri u potpunosti predani odvažnom pristupu i zadržavanju vodeće pozicije među europskim sveučilištima, kako bi odgovorili na društvene potrebe kroz perspektivu okrenutu budućnosti koja nam omogućuje odmak od tradicionalnih modela obrazovanja.

FOCI projekt koji okuplja sveučilišta članice YUFE, ECIU i ECPICUR Alijanse, jedan je od 6 projekata kojima je Europska komisija odobrila financiranje u sklopu Erasmus+ programa kako bi istražili i pilotirali potencijalne kriterije koji će tvoriti temelj za buduće (oznake) Europske Diplome.

Projekt će trajati od ožujka 2023. do ožujka 2024. godine, te će biti prvenstveno namijenjen jačanju partnerstava navedene tri Alijanse s raznolikim dionicima visokog obrazovanja, uključujući studente, predstavnike tržišta rada, nacionalne vlasti i agencije za osiguravanje kvalitete (iz svih država u kojima su partnerska sveučilišta smještena). Suradnjom sa svim navedenim dionicima, FOCI će istražiti temeljne potrebe i očekivanja od Europskih Diploma, iz perspektive ne samo visokog obrazovanja, nego i šireg društva, kao i analizirati relevantne regulatorne prepreke na nacionalnoj i europskoj razini kako bi Europske Diplome uskoro postale stvarnost za sve studente.

Istinski inovativna i uključiva vizija za visoko obrazovanje koja ujedinjuje YUFE, ECIU i EPICUR Alijanse snažno se manifestira u ciljevima FOCI projekta kroz suradnju s dionicima, pilotiranje prvih rezultata i izradu prijedloga politika kao konkretnih alata za razvoj (oznaka) Europskih Diploma. Kako bi se osigurali temelji i analitička podloga za dodanu vrijednost Europskih Diploma, FOCI projekt uključuje kao jednu od temeljnih aktivnosti pilotiranje kriterija dodjele oznake Europske Diplome na skupu združenih studija i drugih obrazovnih modela koje nude tri Alijanse.

YUFE, ECIU i EPICUR su tri Europske Sveučilišne Alijanse „prvog vala“ koje testiraju inovativne modele Europskih Sveučilišta od 2019 te su već jasno pokazale svoju predanost temeljitoj preobrazbi visokog obrazovanja u Europi. Partnerska sveučilišta iz ove tri Alijanse udružila su se u FOCI projekt kako bi doprinijeli pouzdanom razvoju (oznaka) Europskih Diploma temeljenom na jasnim informacijama i dokazima.

FOCI konzorcij:

  • Sveučilište u Rijeci (YUFE)
  • University of Antwerp (YUFE)
  • Maastricht University (YUFE)
  • Kaunas University of Technology (ECIU)
  • Lodz University of Technology (ECIU)
  • University of Amsterdam (EPICUR)
  • Aristotle University in Thessaloniki (EPICUR)
  • University of Strasbourg (EPICUR)

Za bilo kakva pitanja vezano za FOCI projekt, slobodno se obratite na: aleksandar.susnjar@uniri.hr

Skip to content