KATEGORIJE

Sveučilište u Rijeci s partnerima postaje sjedište Europskog centra za digitalne inovacije EDIH Adria

17.06.2022. / vijesti / o sveučilištu

Europska je komisija u četvrtak 16. lipnja objavila rezultate natječaja u okviru programa Digitalna Europa (Digital Europe Program – DEP) kojima je Sveučilištu u Rijeci s partnerima odobren projekt Europskog centra za digitalne inovacije „European Digital Innovation Hub Adriatic Croatia(EDIH Adria).

Europski centar za digitalne inovacije (European Digital Innovation Hub) EDIH Adria temelji se na dvjema ključnim tehnologijama za kojima postoji potreba u Republici Hrvatskoj, a to su umjetna inteligencija i računarstvo visokih performansi. U projektu EDIH Adria će se te tehnologije fokusirati na sektore zdravlja i kvalitete života (uključujući zdravstveni turizam), prijevoza i mobilnosti (s posebnim naglaskom na maritimni sektor) te energije i održivog razvoja. 

Trajanje projekta je tri godine, s mogućnošću produljenja na dodatne četiri godine, a proračun projekta je 2,645 milijuna eura. Osnovni izvori sredstava, u jednakom omjeru, su bespovratna sredstva odobrena iz navedenog projekta EU te iz nacionalnog Mehanizma za oporavak i otpornost.

EDIH Adria je konzorcij usmjeren na potrebe korisnika kojega koordinira Sveučilište u Rijeci a čine ga:

•    dvije znanstveno-istraživačke institucije (Sveučilište u Rijeci i Sveučilište u Puli), 

•    globalni tehnološki lideri (Ericsson Nikola Tesla d.d. i Infobip d.o.o.), 

•    poduzetnička potporna institucija (STEP RI Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci) i 

•    klaster tehnologije i inovacija (Smart RI d.o.o., nacionalni centar kompetencija za pametne gradove).

Predviđene aktivnosti obuhvatit će privatni i javni sektor na području Jadranske Hrvatske, uz umrežavanje i sinergijsku suradnju na području cijele Hrvatske i s ostalim EDIH-ovima u Europskoj uniji, čime će se potaknuti razvoj inovacijskog ekosustava u kojem su poduzetnici, udruge poslodavaca i potporne institucije, obrazovni sektor, te javni sektor i kreatori politika. Aktivnosti će obuhvatiti:

  • Testiranje prije ulaganja koje se sastoji se od Laboratorija izazova, Laboratorija za inovacije i Laboratorija za transformaciju te obuhvaća procjenu digitalne zrelosti, demonstracijske aktivnosti, procjene i simulacije za digitalnu transformaciju, podršku za integraciju i prilagodbu različitih tehnologija, testiranje i eksperimentiranje s digitalnim tehnologijama, transfer tehnologije i sl.
  • Digitalne vještine i osposobljavanje koje uključuju neformalne treninge, cjeloživotne programe učenja i praktične tečajeve koji su osmišljeni i usmjereni prema specifičnim potrebama korisnika.
  • Aktivnosti podrške digitalizaciji kako bi se mogli identificirati i odabrati relevantni kandidati za aktivnosti testiranja vještina, kao i TBI zadaci prilagoditi specifičnim potrebama svakog korisnika. Tu spadaju procjene digitalne zrelosti te digitalni inovacijski i transformacijski bootcampovi.
  • Podrška inovacijskom ekosustavu i umrežavanju tj. stvaranje inovacijskog ekosustava u Jadranskoj Hrvatskoj koji će informirati, motivirati, poticati i omogućiti korisniku da započne proces digitalne transformacije, i to putem suradnje s dionicima poput ostalih EDIH-ova diljem Europe, industrijskih klastera i regionalnih organizacija za podršku poslovanju, kao i kroz prijenos znanja između EDIH Adria korisnika i znanstvene zajednice.
Skip to content