KATEGORIJE

Sveučilište u Rijeci na Round University Ranking (RUR)

27.08.2021. / vijesti / o sveučilištu

”Polako izlaze rezultati rangiranja sveučilišta na različitim ljestvicama, a mi smo vrlo zadovoljni da smo zadržali status i ostali u kategoriji 5 % najboljih sveučilišta na svijetu”, istaknula je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.  

Sveučilište u Rijeci se na Round University Ranking (RUR) svjetskoj ljestvici za 2021. godinu nalazi na 690. mjestu, što je porast za 15 mjesta u odnosu na 2020.  RUR je rangiranje više od 1100 vodećih svjetskih sveučilišta prema četiri ključne sveučilišne misije: poučavanje, istraživanje, internacionalna raznolikost i financijska održivost. Podaci i  analitika RUR-a temelje se na proizvodima Clarivate tvrtke, koja je 2016. godine nastala iz Thomson Scientific dijela Thomson Reutersove korporacije, a koji su već odavno sinonim globalno relevantnih bibliometrijskih i analitičkih alata za vrednovanje produktivnosti istraživača. 

Pozicija pojedinog sveučilišta na RUR-ovoj ljestvici izračunava se iz vrijednosti 20 pokazatelja: omjer akademskog osoblja i studenata, omjer obranjenih doktorata i akademskog osoblja, citiranost, broj članaka po istraživaču, udio stranih studenata, udio stranog osoblja, udio prihoda od istraživanja u ukupnom prihodu itd. Na poziciju na rang ljestvici utječu i rezultati reputacijske ankete koja svake godine obuhvaća 10 000 ispitanika iz globalne akademske zajednice i odnosi se na reputaciju u poučavanju, reputaciju u istraživanju te reputaciju izvan regije. 

”Ono što je nama bitno i zbog čega smo se fokusirali na ovo rangiranje jest upravo pouzdana RUR metodologija koja je inkluzivna, balansirana, stabilna i transparentna. Za svako Sveučilište objavljuju se i pozicije po svakoj od četiriju misija te i po svakom od 20 indikatora. Sveučilište u Rijeci ove je godine najbolje u dijelu koji se tiče poučavanja, primjerice zauzimamo 189. mjesto na RUR ljestvici po broju akademskog osoblja podijeljenom sa završenim studentima preddiplomskog studija što je ključan pokazatelj kvalitete. Nešto smo lošiji u financijskoj održivosti, što svjedoči o podfinanciranosti istraživanja u Hrvatskoj.  Da se na Sveučilištu u Rijeci radi upravo o visokoj produkciji u odnosu na financiranje svjedoči podatak da je Sveučilište vrlo visoko plasirano – čak 86. na RUR ljestvici po broju radova podijeljenom s prihodom za istraživanja. I dalje nam je izazov broj stranih studenata, što je velikim dijelom uzrokovano restriktivnim nacionalnim politikama, ali i pandemijskom godinom u kojoj je bilo znatno manje mobilnosti studenata.  

Jako smo zadovoljni što smo i u 2021. godini, nakon pandemijske krize koja je značajno utjecala na naš redoviti rad, i nadalje zadržali status na ljestvicama koje smatramo relevantnim zbog kriterija, koji uvažavaju i veličinu našeg sveučilišta. NA QS ljestvici smo između 1000 i 1200, a na RUR-u smo u tzv. Svjetskoj ligi. Na QS-ovoj ljestvici Sveučilište u Zagrebu je bolje, a Sveučilište u Splitu lošije plasirano, dok se na RUR-ovoj ljestvici, od samo triju hrvatskih sveučilišta koja su ušla među 1100 najboljih, Zagreb opet bolje plasirao, a Sveučilište u Dubrovniku lošije je od nas.  

Naravno, cilj nam je ne samo zadržati poziciju na ovim ljestvicama rangiranja i ostati među 5 % najboljih, već i popravljati poziciju, a možda ući još u sustav rangiranja Times Higher Education. Izazovi su veliki jer je kompeticija sve veća, sve više zemalja i sveučilišta iz Rusije, Kine i drugih zemalja Dalekog istoka ulazi u igru s daleko snažnijom financijskom podrškom za istraživanja i internacionalizaciju. Svakako prostora za napredak uvijek ima i mi i dalje nastojimo na podizanju razine kvalitete i internacionalne reputacije.” 

Izvor: Novi list

Skip to content