KATEGORIJE

Sveučilište u Rijeci sudjeluje u projektu STEM bajka

04.02.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

Projektni prijedlog STEM BAJKA, koji je 27. srpnja 2020. godine prijavljen  na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a, pozitivno je ocijenjen te je ostvario pravo na sufinanciranje u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova od čak 2,43 milijuna HRK. Prijavitelj projekta je Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin, dok je Sveučilište u Rijeci projektni partner a operativno će se aktivnosti na projektu na Sveučilištu provoditi putem Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije – NANORI. Ostali partneri na projektu su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture Grada Gospića, Gačanka Otočac, Udruga za razvoj zajednice, kreativno i umjetničko izražavanje i ekologiju “Sunce”, Grad Ogulin, Pučko otvoreno učilište Ogulin te Zavičajni muzej Ogulin. Cilj projekta je prezentirati krajnjim korisnicima područje STEM-a te potaknuti njihov interes za daljnje obrazovanje u području STEM-a kao i odabir životnog poziva vezanog uz to područje.

Budući da na području Ogulina, Gospića i Otočca u osnovnim školama ne postoji izvannastavna aktivnost iz područja STEM-a, najaktivnija STEM udruga iz Ogulina je, u suradnji s partnerima, osmislila i pripremila projekt STEM bajka koji, interpretacijom branda Grad Ogulin zavičaj bajke, razvija inovativne i interaktivne aktivnosti na polju  popularizacije STEM-a. Projekt STEM bajka prvenstveno je namijenjen jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a. Provedbom radionica i organizacijom različitih događaja povećat će se broj aktivnosti popularizacije STEM-a u općoj populaciji, s naglaskom na djeci, te će se tako unaprijediti suradnja organizacija civilnog društva, Sveučilišta, ustanova i jedinica lokalne samouprave.

Djelatnici angažirani u radu Centra za mikro- i nanoznanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci bit će u tom okviru mentori članovima partnerskih organizacija civilnoga društva s ciljem boljeg upravljanja i prezentiranja sadržaja djeci i mladima te općoj populaciji. Osim toga, Centar za mikro- i nanoznanosti i tehnologije će biti i domaćin studijskih posjeta partnera na projektu te drugih članova organizacija civilnoga društva, a djelatnici Centra će promotivno sudjelovati i na lokalnim STEM festivalima, kao i u snimanju radio i/ili TV emisija.

Projekt STEM bajka provodit će se do kolovoza 2022. godine.

Skip to content
Pitaj me!
Virtualna sova URI