KATEGORIJE

SVKRI sudjeluje u programu 10. festivala FIUMARE

25.05.2022. / vijesti / o sveučilištu

Sveučilišna knjižnica Rijeka već tradicionalno sudjeluje u programu Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije FIUMARE, koji je ove godine jubilarni, 10. po redu. U srijedu, 1. lipnja 2022. u 18 sati bit će održano predstavljanje knjige i projekta Mediteranski armerun – jadranske letere i litrati.

Mediteran je, kao kolijevka civilizacije, kulture, misli i umjetnosti pun simbola koji ga obilježavaju. Određeni vjetrovi, životinje, biljke, pa i ljudi i njihova zanimanja, mogu biti i jesu simbol Mediterana. Jedan od pokušaja da se ti simboli sačuvaju je i knjiga Mediteranski armerun – Jadranske letere i litrati, u kojoj se uz pomoć priča i fotografija za buduće generacije pokušava sačuvati 50 simbola Mediterana – simbola prostora, baštine i tradicije.

Knjiga je interaktivni fotobrevijar mediteranske ikonografije, inovativan  spoj leksikona, zabave i tehnologije. Sadrži 50 letera (pisama) čiji je autor Bruno Ćurko i 167 litrata (prizora tj. fotografija) Stipe Suraća, profesionalnog fotografa, dugogodišnjeg fotografa hrvatskog izdanja magazina National Geographic.

U Armerunu se krije i karta Jadrana, koja je na interaktivan način povezana s knjigom – suvremena je to inačica potrage za blagom na način da kroz igru otkrivanja pojmova i pronalaska lokacija fotografija na karti, čitatelja odvede na kapetanova putovanja. Za navigavanje ovim Armerunom koriste se GPS koordinate, QR kodovi i pinovi fotografiranih lokacija umjesto kapetanovog kompasa i zvjezdoznanstva.

„Mediteranski armerun je simboličan prostor drevne povezanosti morskih i uzobalnih bića, mirisnog bilja i krajobraza s običajima i svakodnevnim poslovima Mediteranaca.“

Armerun je objavila Udruga „Mala filozofija“.

Program Festivala: Program-10.-Kvarnerskog-festivala-mora-i-pomorske-tradicije-Fiumare-2022.pdf (rijeka.hr)

POZIVNICA

Skip to content