KATEGORIJE

Objavljeno institucionalno izvješće Sveučilišta u Rijeci o angažmanu u zajednici

14.10.2020. / vijesti / eu projekti

Kao partner u projektu „Towards a European Framework for Community Engagement in Higher Education“ (TEFCE), naše Sveučilište sudjeluje u stvaranju okvira za pokretanje, promicanje i jačanje angažmana visokoobrazovnih institucija u zajednici. U okviru projekta razvijen je TEFCE Toolbox, instrument pomoću kojeg sveučilišta mogu identificirati mjesta i načine  unaprjeđivanja svojeg djelovanje u zajednici, a naše je Sveučilište u ovom projektu dobilo jedinstvenu priliku prepoznavanja, ekspertne procjene i daljnjeg razvoja institucionalnih i individualnih kapaciteta u području angažmana u zajednici.

Jedan od ključnih rezultata projekta u ovoj fazi jest prikupljenih 50 praksi – primjera angažmana Sveučilišta u zajednici koje su mapirane kombinacijom procesa samih provoditelja tih praksi s jedne, te institucionalne samoevaluacije s druge stane. Prakse su vrednovane kroz sedam tematskih dimenzija: nastava i učenje, znanstvena istraživanja, razmjena znanja i usluga, studenti, aktivnosti angažmana na sveučilištu, institucionalne politike i istorazinska procjena. Sve prakse primjeri su koje provode odnosno uključuju sveučilišno nastavno i nenastavno osoblje, studente te članove naše šire zajednice (udruge civilnog društva i sl.).

Rezultati procesa prikupljanja i obrade praksi angažmana u zajednici putem „TEFCE Toolbox“ alata, pokazali su kako Sveučilište u Rijeci ima nedvojbeno snažan i pozitivan utjecaj na zajednicu u kojoj djeluje, kako u pogledu gospodarskog razvoja, tako i širih društvenih koristi. To se, naravno, osobito ističe od 2019. i nastavlja u 2020. godini u kojoj Grad Rijeka nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2020., a Sveučilište je nositelj nekih od glavnih aktivnosti i programa, , uključujući u razne EPK 2020 aktivnosti znanstveno-nastavno i nenastavno osoblje te, naravno, studente. .

Sveučilište u Rijeci, u skladu sa svojom tradicionalnom ulogom društveno angažiranog sveučilišta  nastavlja provoditi inicijative usmjerene na potrebe i zahtjeve zajednice.

Institucionalnom izvješću Sveučilišta u Rijeci možete pristupiti na poveznici.

Skip to content