KATEGORIJE

Terenska nastava Sveučilišta za 3. dob na Pomorskom fakultetu

27.10.2023. / vijesti / treća dob

Na kratkom besplatnom predavanju, okupili su se oni koji su željeli doživjeti jedno nautičko popodne na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

U srijedu, 25. listopada održana je terenska nastava Navigacijski simulator i izložbe Pomorskog fakulteta koju je držao Marko Strabić, mag. ing., asistent na Zavodu za nautičke znanosti.

Terenska nastava obuhvatila je vođeni posjet dvjema izložbama – na izložbi Divovi mora izložene su kopije slikarskih radova riječkog slikara Nevenka Žunića dok  Titanic-Carpathia…100 godina poslije obuhvaća brod Titanic i  Carpathiju, brod koji je došao u pomoć preživjelima s broda Titanic. Osim maketa brodova, izloženi su i stvarni predmeti i dokumenti s broda Titanic.

Nakon izložbi, slijedilo je kratko predstavljanje navigacijskog simulatora i praktično korištenje, gdje su polaznici i polaznice mogli isprobati simulator i njihove mogućnosti. Uz učenje, nije nedostajalo i zabave, a bilo je svega – od valjanja broda, valova, snijega, mirnog pristajanja u luku pa i udara.

Navigacijski simulator NTPro 5000 sastoji se od tri mosta koji su postavljeni u dvije zasebne prostorije. Svaki most opremljen je jednim zasebnim LCD projektorom visoke rezolucije gdje je omogućena vizualizacija na platnu u sektoru od 60°.

Skip to content