KATEGORIJE

Terenska nastava Sveučilišta za 3. dob

13.05.2022. / vijesti / treća dob

U sklopu proljetnog ciklusa predavanja iz povijesti umjetnosti na temu Katedrala Sv. Vida – nove interpretacije i spoznaje, pod vodstvom doktoranda Maria Pintarića mag. hist. art. s Odsjeka za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, polaznici i polaznice su imali priliku sudjelovati i na terenskoj nastavi.

Ukratko, ciklus je trajao od 5. do 19. travnja 2022. godine. Po završetku predavanja, polaznice i polaznici imali su terensku nastavu u obliku obilaska Katedrale svetog Vida, uz stručno vodstvo prof. Pintarića, gdje su im po prvi puta prezentirane brojne arhivske novosti koje omogućuju šire poznavanje riječke isusovačke povijesti.

Dojmove o terenskoj nastavi i cijelom ciklusu s nama je podijelio dugogodišnji polaznik:

U ime svih nas polaznika S3D ciklusa: “Katedrala sv. Vida”, dobio sam jučer u završnim trenucima nezahvalan zadatak da toplo zahvalim riječkom Odjelu povijesti umjetnosti pri Filozofskom fakultetu, profesoru Mariu Pintariću, našim voditeljicama Kristini i Jani i svima koji doprinose da se takva saznanja prezentiraju nama građanima. Prof. Mario je briljirao, ne samo visokostručnim poznavanjem teme već i vrlo izdašnom i iscrpnom prezentacijom, susretljivošću, spremnosti odgovarati na brojne upite, jednostavno – u svemu. Zato sam rekao da imam nezahvalan zadatak jer nema tih riječi kojima bih mogao dostojno opisati doživljeno. Iznad svih očekivanja. Završni sat (koji se je zbog zanimljivosti otegao na puna dva) bio je terenski rad, prezentacija saznanja uživo unutar (i izvan) katedrale koja smo dobili na prethodnim predavanjima. Tako nam je bila pružena nesvakidašnja prigoda da obiđemo galeriju u kojoj su pohranjene povijesne dragocjenosti neprocjenjive vrijednosti što običan puk i vjernici nikada nisu imali mogućnost.

Hvala vam svima, F. Demark

Autor fotografija Franko Demark

Skip to content