KATEGORIJE

The Fiume Crisis – saznajte više na Zoomu!

13.01.2021. / vijesti / o sveučilištu

U srijedu, 14. siječnja 2021. s početkom u 10 sati Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, u sklopu svojih tjednih seminara ugostiti će Dominique Kirchner Reill, u dijalogu s Natkom Badurinom (Sveučilište u Udinama), Ivanom Jeličićem (Institut za političku povijest Budimpešta) i Francescom Rolandi (Institut Masaryk i Arhiv Češke akademije znanosti – Centar za napredne studije jugoistočne Europe).

Seminar je posvećen predstavljanju Reilline knjige – The Fiume Crisis.
The Fiume Crisis vraća nas u poslijeratni grad Fiume (današnja Rijeka) propale Habsburške Monarhije, koji 1919. godine okupiraju D’Annunzijevi crnokošuljaši i vode ga u potpunu propast. Pothvat ovog (proto)fašističkog diktatora, koji je kasnije inspirirao i Mussolinija, bio je pokušaj aneksije teritorija današnjeg hrvatskog lučkog grada.

Kirchner Reill u svojem nas vremeplovu vodi iza kulisa ove kobne potencijalne aneksije, majke fašizma te diskutira kako pobuđeni nacionalizam nije nastao kao odgovor na okupaciju već na izazove s kojima su se borili prosperiteta gladni građani grada Fiume koji su nekoliko mjeseci ranije ostali bez svoje Monarhije.

Detaljnije o rađanju fašizma, buđenju nacionalizma i padu Monarhije nakon Prvog svjetskog rata kroz trogodišnji period jadranskog grada Fiume saznajte direktno od autorice Dominique Kirchner Reill na sutrašnjem Zoom sastanku!

Join Zoom Meeting https://us02web.zoom.us/j/88379934150?pwd=ZTVIUlV4ZXp5YURWejQ3VlBYRy8ydz09 Meeting ID: 883 7993 4150 Passcode: 543472



Fotografija: Lia Avant Photodesign
Skip to content