KATEGORIJE

Tribina i izložba u Galeriji SKC-a

12.10.2022. / vijesti / umjetnost i kultura

Izvan lubenice dvodnevni je događaj koji kroz izložbu, tribinu i performans slavi rad, kreativnost i život Karle Unušić. U petak, 14. listopada 2022. od 17:30 u Galeriji SKC održat će se razgovor na temu mentalnog zdravlja i umjetnosti te procesa žalovanja zbog gubitka, dok je u 19:30 zakazano otvorenje izložbe Karlinih radova. U subotu, 15. listopada, u Dječjoj kući održat će se dječja radionica/performans pod vodstvom Irme Unušić čime će se zaključiti ovaj poseban dvodnevni događaj.

TRIBINA – razgovor ALATI DJELOVANJA I UDRUŽIVANJA

PETAK 14.10.2022. GALERIJA SKC 17.30-19.00

Nestanak i smrt bliskog, gubitak oslonca, rastanak od sebe kakvi smo bili od trenutka kada nas takav događaj mijenja i kada se remeti naša svakodnevica, teme su koje razumijevamo kao proces žalovanja.

Uvriježen je stereotip da se probijamo kroz žalovanje da bi nam čim prije bilo bolje, kako bismo pokazali da možemo naprijed i uvijek dalje. Stvar, međutim, nije sasvim jednostavna i sastoji se od dva obrasca: intuitivnog koji obuhvaća afektivnu reakciju, kao i instrumentalnog koji se manifestira kroz promjene našeg ponašanja. Oba se protokola manifestiraju kao krajnje točke jednog kontinuuma stapajućih i disonantnih elemenata.

Istražujući što nam može pomoći u procesu žalovanja, tugujemo, propitujemo se, čak i ljutimo, posežemo za prošlošću ali i za priznanjem, odmorom, zajednicom, razmišljanjem, podrškom, brigom i druženjem, kao i povlačenjem iz zajednice i mirovanjem. Žalovanje to traži od nas, mi to tražimo od žalovanja.

Alati djelovanja i udružvanja, sveučilišni je projekt kojim će se u okviru programa mikrokvalifikacija jednog novog studijskog programa, obuhvatiti teme mentalnog zdravlja i umjetnosti i u njegovom istraživačkom segmentu, temu žalovanja.

Na tribini razgovaraju: rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, viša stručna savjetnica i djelatnica Sveučilišnog psihološkog savjetovališta u Rijeci, dr. sc. Jasminka Juretić, izv. prof. dr. Sanja Bojanić, doc. art. Nataša Antulov, poslijedoktorandica dr. sc. Milica Czerny Urban i poslijedoktorand dr. sc. Marko Luka Zubčić.

IZLOŽBA IZVAN LUBENICE

PETAK 14.10.2022. GALERIJA SKC 19.30-22.00

Otvorenje izložbe radova Karle Unušić.
Kroz radove nastale tijekom proteklih nekoliko godina, ovom izložbom slavimo rad i kreativnost Karle Unušić. Izložbom održavamo sjećanje te slavimo Karlinu kreativnost koju je prenosila kroz različite medije i likovne tehnike. Izložba obuhvaća slikarske i kiparske radove, mozaike, crteže, kolaže i ilustracije u selekciji APURI studentica, Karlinih kolegica. Izložbom i druženjem, zajedno stvaramo poseban ambijent u galerijskom prostoru uz izlaganje i gledanje radova, razgovor i okupljanje.

Izložba ostaje otvorena do petka, 21. listopada 2022. Radno vrijeme Galerije SKC je radnim danom i subotom od 17 do 20 sati.

Performans / dječja radionica BRLOG

SUBOTA 15.10.2022. DJEČJA KUĆA OD 11 sati

Dan nakon otvorenja izložbe, održat će se dječja radionica “Brlog” pod vodstvom Irme Unušić (umjetnička organizacija SHOOMA). Broj polaznika/ca je ograničen, a svoje mjesto možete rezervirati ispunjavanjem Google upitnika.

Skip to content