KATEGORIJE

Trst i Rijeka 2020. zajedno u znanosti i kulturi

14.05.2019. / vijesti / međ. suradnja

”Iznimna je koincidencija, ali i povijesna prilika to što će iduće godine Rijeka biti europska prijestolnica kulture, a Trst Europska prijestolnica znanosti. Sveučilište u Rijeci ponosno je što ima priliku spajati znanost i kulturu i poduprijeti svoje partnere u ovim važnim projektima”, istaknula je danas rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija na potpisivanju Sporazuma o suradnji, koji je potpisan između Međunarodne zaklade u Trstu, Sveučilišta u Rijeci i Trgovačkog društva Rijeka 2020.

Naglasila je rektorica i kako moto ESOF-a (European Science Open Forum) jest ”sloboda u znanosti”, a Rijeke EPK ”luka različitosti” te dodala: ”Širenje ideja znanosti i kulture iznimno je važno u današnje vrijeme, kada sve jače vlada ignorancija.

Dr. Fantoni kazao je kako je sretan zbog ove mogućnosti: ”Za manje of godinu dana sve će oči Europe biti uperene u nas i imao šansu pokazati da ovi naši krajevi imaju ogroman potencijal. Rijeka i Trst sigurno će nastaviti suradnju i nakon 2020.”

Emina Višnić, direktorica društva Rijeka 2020 izjavila je: ”Europa se danas više ne povezuje samo na bazi ekonomije i trgovine. Upravo to su ta nova očekivanja, ta nova budućnost… Posebno želim zahvaliti Sveučilištu u Rijeci, našem partneru, koje ključne uloge ima u projektu ”27 susjedstava – za susjedstvo Kampus” i u programskom pravcu ”Slatko i slano”.

Sporazum predstavlja okvir za suradnju potpisnika tijekom 2020. u područjima od zajedničkog interesa, a potpisan je između: Međunarodne zaklade u Trstu za napredak i slobodu znanost – Fondazione Internazionale Trieste per il progresso e la libertà delle science (potpisnik prof. dr. sc. Stefano Fantoni, predsjednik Zaklade, Sveučilišta u Rijeci (potpisnica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica) i Trgovačkog društva Rijeka 2020. (potpisnica Emina Višnić, dirketorica).

Pozdravne govore i kraća izlaganja potom su održali: prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci; prof. dr. sc. Maurizio Fermeglia, rektor Sveučilišta u Trstu; Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke; dr. Paolo Polidori, zamjenik gradonačelnika Trsta i Nj. E. Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj.

Prezentacije su održali: Emina Višnić, direktorica Trgovačkog društva Rijeka 2020., prof. dr. sc. Stefano Fantoni, predsjednik Međunarodne zaklade u Trstu i prof. dr. sc. Alen Ružić, prorektor za znanost i umjetnost: ”Susjedstvo Kampus”.

Irena Kregar Šegota iz TD 2020. predstavila je promotivni spot Rijeka EPK 2020, redatelja Dalibora Matanića.

Prof. dr. sc. Stefano Fantoni predstavio je glavne ideje i prednosti ESOF-a: povezivanje znanosti i društva, promicanje održivosti, stvaranje pametnih gradova, ali i briga o okolišu i planetu. Najavio je festival znanosti koji će se u Trstu održati od 27. lipnja do 11. srpnja 2020., a u sklopu festivala održat će se i petodnevna ESOF konferencija (od 5. do 9. srpnja 2020.) namijenjena znanstvenicima, poduzetnicima, ali i medijima.

Prof. dr. sc. Alen Ružić, prorektor za znanost i umjetnost UNIRI ukratko je predstavio projekt ‘’27 Susjedstava – Susjedstvo Kampus”.

Danas potpisan Sporazumi doprinijet će jačanje društvenih, kulturnih, znanstvenih i ekonomskih veza, ali i daljnje jačanje strateške suradnje Trsta i Rijeke, šire zajednice i znanosti, posebno uzevši u obzir nadolazeću 2020. godinu.

Skip to content