KATEGORIJE

U Art-kinu otvoreno 8. izdanje STIFF-a

05.11.2021. / vijesti / studenti

Jučer, 4. studenog 2021. u Art-kinu Croatia održano je svečano otvorenje 8. Međunarodnog studentskog filmskog festivala – STIFF-a. Ovogodišnje izdanje otvorili su: voditeljica i selektorica STIFF-a Sendi Bakotić, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a mr. sc. Sonja Šišić, ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i izvršna producentica 8. STIFF-a Petra Čargonja, koja je i službeno otvorila Festival.

Rektorica Prijić Samaržija zahvalila je Županiji i Gradu na podršci, kao i domaćinu, Art-kinu na gostoprimstvu sve ove godine te pohvalila suradnju Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i Filmaktiva. STIFF je jedinstvena pojava na ovim prostorima, a broj prijava pokazuje velik interes međunarodne studentske i debitantske scene za sudjelovanje na Festivalu. Sveučilište je ponosno na ovako jedinstven i kvalitetan festival, koji je studentski, međunarodan i koji je postao bitan dio identiteta Sveučilišta u SKC-a. Osim divnih filmskih priča studentica i studenata iz cijeloga svijeta, studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci vrlo su važan dio STIFF tima. Dio su službenog žirija koji bira filmske pobjednike i dodjeljuje nagrade (ovogodišnje studentske predstavnice su Matija Zanoškar, Sara Huskić i Ana Klepo), koje imaju odličnu priliku i iskustvo rada s profesionalnim filmašima, a uz njih i ove godine uz njih brojimo 30 volonterki i volontera. Posebna vrijednost festivala je mogućnost studentske prakse koja je implementirana u nastavu. U suradnji sa profesoricom Željkom Macan sa sveučilišnog diplomskog prevoditeljskog studija Filozofskog fakulteta, okupljen je prevoditeljski tim, dok već tradicionalno kroz studij Vizualne komunikacije i grafički dizajn uz mentorstvo profesora Aljoše Brajdića studentice APURI dizajniraju službeni vizual Festivala, ovu godinu potpisuje autorica Gea Rajić, kazala je rektorica.

Programski blok Munje nije mogao drugačije pokrenuti festival nego — munjevito!

Riječima umjetničke direktorice, Maše Drndić i programskih selektorica Sendi Bakotić i Marte Ban Poput prirodnih nepogoda, iznenadne nesreće, društveni i birokracijski sistemi zatvaraju nam puteve. Naša volja ipak zna u munjama vidjeti tračke svjetla, a naši glasni jauci, pjesma i smijeh ponekad mogu zasjeniti gromove. 

Publika je tako imala priliku pogledati jezično-vizualnu igru eksperimentalnog filma autorice Bele Bračko Milešević, Sve kaj ti nikad ne budem rekla i promatrati kako  kolažiranjem starih fotografija, umjetnih sjećanja i preispitivanja osjećaja nastalih manjkom međugeneracijske komunikacije autorica dolazi do rekonstrukcije pater familiasa. Opservacijski dokumentarac Maje Novaković, A sad se spušta veče uzdigao nas je visoko u obronke planina istočne Bosne, a potom uronio u haiku svakodnevice. Ovaj poetski dokumentarac prati tihe dane dviju bakica i njihovog predanog suživota s prirodom. Cockpera, animirani film Kate Gugić inspiriran Ezopovom basnom, duhovitom animacijom nas je odveo u operno mužjačko nadmetanje u kojem će se proslaviti lukaviji, dok smo u dokumentarnom filmu Naglas Tamare Mamon pratili odrastanje trojice dječaka na razmeđi arapske i židovske kulture, koji u školskom zboru i zajedništvu pronalaze neke nove puteve.

Slijedi bogat programski dan — dva natjecateljska programska bloka Amnezija u 18 sati i Glitch u 20 sati, a večer zatvara otvaranje međunarodne izložbe U prijenosu, kustosice Elene Apostolovski u Galeriji SKC-a (Palach, Kružna ulica 8) u 21:30 h.

Subotu se otvara dvama programima koji počinju u 14 sati — diskurzivni program Šavovi koji će u foajeu Art-kina ugostiti domaće animatore — Katu Gugić (animirani film Cockpera), Sunčanu Brkulj (animirani film Kula) i Natka Stipaničeva (animirani film Arka) s kojima razgovaramo o začaranom krugu ljudske taštine. Po prvi puta na STIFF-u predstavljamo program pogodan za djecu pod nazivom Trka. Potom slijede programski blokovi Male šanse u 16 sati, Zagrijavanje u 18 sati i Stroboskop u 20 sati. Dan zatvaramo kako smo i počeli — razgovorima o filmu kroz Šavove. U 21.30 sati u foajeu Art-kina s Anjom Koprivšek, (dokumentarni film Volim), Bojanom Radanovićem (igrani film Slova) i riječanka Sarom Grgurić, (igrani film U šumi) razgovaramo o iskustvu zatvorenosti unutar četiri zida, preispitivanja samih sebe, ali i drugih te pritisku koji je stvoren zbog nedostatka vanjskoga svijeta.

Nedjelju, posljednji dan 8. STIFF-a, u 15 sati otvaraju posljednji Šavovi, diskurzivni program posvećen dokumentarnom filmu i odnosu redatelja sa svojim protagonistima  o čemu u foajeu Art-kina govore dokumentaristi Jasmina Beširević i njena protagonistica Irena (dokumentarni film Sad sam ja Irena) te Nikola Stojanović (dokumentarni film Drenjine). Potom slijede posljednja 3 programska bloka, Premještanja u 17 h, Otisci u 18.30 sati i Petlje u 20 h kada ćemo i saznati pobjednike ovogodišnjeg izdanja STIFF-a. Zatvaranje festivala i slavlje još jednog izdanja slijedi u 21.30 h u Book Caffeu ”Dnevni boravak”.

Skip to content