KATEGORIJE

U Cresu promovirana monografija ”Elso Kuljanić – Život i znanost”

29.10.2019. / vijesti / sveučilište i društvo

U Velikoj dvorani Zajednice Talijana u gradu Cresu jučer, 28. listopada 2019. održano je predstavljanje knjige ”Elso Kuljanić – Život i znanost”, o akademiku Kuljaniću, ranijem rektoru Sveučilišta u Rijeci. Predstavljanje je održano u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Katedre čakavskoga sabora Cres-Lošinj. Knjigu su predstavili. predsjednik Katedre dr. sc. Julijano Sokolić, urednica monografije Elvira Marinković Škomrlj, glasnogovornica Sveučilišta te sam autor akademik Elso Kuljanić. Predstavljanju je nazočio i gradonačelnik Cresa g. Kristijan Jurjako.

”Ovo je knjiga uspomena našeg velikog otočana iz malog Stivana, prvog (i za sad jedinog) akademika s Cresko-lošinjskog otočja. Ovo je danas četvrto predstavljanje, nakon predstavljanja u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, predstavljanja na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci te nedavnog predstavljanja u gradu Malom Lošinju”, kazao je uvodno dr. Sokolić.

”Zahvaljujem našem večerašnjem domaćinu g. Danieleu Surdiću, predsjedniku Zajednice Talijana na Cresu i g. Kristijanu Jurjaku, gradonačelniku Cresa. Prije godinu i pol dana počela sam raditi na ovoj monografiji i došla u Elsovu Marašćicu. Mnoge doživljaje kroz Elsovo prepričavanje kao da sam i sama doživjela, posebno kroz njegove pjesme i poglavlja o putovanjima. Ovo je i knjiga o otočanima”, naglasila je Elvira Marinković Škomrlj te pročitala ulomak iz knjige u kojoj akademik Kuljanić opisuje svoje otočke korijene te pozvala prisutne da sami uživaju u stranicama knjige.

Gradonačelnik Jurjako rekao je: ”Zadovoljstvo mi je što je akademik Kuljanić odabrao i Cres za predstavljanje knjige. Profesor je uvijek putujući svijetom promovirao svoj zavičaj – Cresko-lošinjski arhipelag. I danas uživa u svojem Stivanu i brine za Stivan. Iako je u mirovini, nije u miru i nadamo se da će tako i nastaviti”.

Profesor Kuljanić zahvalio je domaćinu, gradonačelniku, urednici i organizatorima. ”Posebna zahvala ide rektorici riječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Snježani Prijić Samaržiji i ranijem predsjedniku HAZU-a akademiku Zvonku Kusiću, bez kojih izdavanje ovo monografije ne bi bilo moguće. Zahvaljujem svima koji dali svoj doprinos nastajanju ove knjige,a posebno mojoj supruzi Margheriti”, kazao je akademik. Nastavio je s nekoliko zanimljivih otočkih anegdota te predstavio svoj, danas restaurirani, 80 godina star tricikl, koji je dobio na dar kada je imao samo 3 godine. Na njemu ne napravio svoj prvi mali izum: reflektivno stražnje svjetno od staklenog čepa od boce, koje je žicom zavezao za okvir tricikla.

Prisjetio se akademik Kuljanić i razdoblja kada je od 1991. do 1993. u ratnim godinama obnašao funkciju rektora Sveučilišta u Rijeci i kada je nadležnima u Ministarstvu, tadašnjem riječkom gradonačelniku Lužavcu te predsjedniku dr. Tuđmanu iznio svoju ideju Kampusa na trsatskom brijegu. ”Za tu su me ideju inspirirali holivudski brežuljci i njihova živost, za vrijeme boravka u Americi, a danas s ponosom gledam trsatski Kampus”, zaključio je akademik.

Skip to content