KATEGORIJE

U Guvernerovoj palači predstavljen ŠIZ

01.12.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija sudjelovala je danas, 1. prosinca 2021. na predstavljanju prijedloga kurikula nastavnog predmeta, Građanski odgoj i obrazovanje, za srednje škole, koji je nazvan ”Škola i zajednica – ŠIZ”. Predstavljanje je održano u Mramornoj dvorani Guvernerove palače, odnosno u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Prijedlog kurikula predstavljen je ravnateljima srednjih škola, kojima je osnivač Primorsko-goranska županija, a događanje je organizirala pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije mr. sc. Edita Stilin.

Prijedlog programa predstavili su:
prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci,
dr. sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvene znanosti u Zagrebu,-
mr. sc. Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a,
Jane Sclaunich, prof., ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije i
Laura Angelovski, profesorica filozofije, logike i etike i građanskog odgoja kao pilot-predmeta u PRHG

Pročelnica Stilin zahvalila je ravnateljima na dobrome odzivu. Ravnatelji gotovo svih srednjih škola nazočili su predstavljanju. Zahvaljujem vam u ime Županije i župana Zlatka Komadine na današnjem dolasku, kao i na iznimnim naporima koje ste uložili u svoj rad u protekle 2 školeske godine, kazala je Stilin te zaželjena ravnateljima lakšu iduću školsku godinu, kao i ugodne božićno-novogodišnje praznike.

Sveučilište u Rijeci začetnik je ove ideje. Naš Centar za studije mira i konflikta okopio je radnu skupninu koja je osmislila kurikul ovog predmeta. Okupili smo se kao institucije: jedno sveučilište, jedna gimnazija i jedan institut da zajedničkim snagama napravimo kurikul predmeta, koji zaista može donijeti promjenu, a da to srednjoškolci uistinu mogu i osjetiti. Osjećali smo dužnost da pokušamo educirati mlade za demokratsku građansku participaciju u društvu, jer su na tom polju, posebno kod mladih, uočeni veliki deficiti. Nakon ove pred-faze, iduća će školska godina godina biti pilot-faza; šaljemo projek na akreditaciju u AZVO i onda će, ako bude odobren, moći biti ponuđen svim srednjim školama da ga uvrste kao izborni predmet, istaknula je rektorica Prijić Samaržija.

Ravnateljica Sclaunich pročitala je nekoliko svjedočanstava srednjoškolaca, koji su predmet dočekali s oduševljenjem te naglasila kako je građasnko obrazovanje iznimno važno za mlade, za razvijenje njihovih demokratskih i građaskih vještina.

Dr. sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i član radne skupine koja je izradila prijedlog kurikuluma, naglasio je: Radi se o novom i modernom pristupu školi kojim ona zakoračuje u zajednicu svojim najsnažnijim i najsigurnijim korakom – onim učeničkim. Nadam se da će škole i lokalne zajednice prepoznati sve mogućnosti predmeta jer on sadrži ono što našoj školi često nedostaje: inicijativu učenika, znanstveno-istraživački i projektni pristup, oslobađanje kreativnosti nastavnika, učenje u zajednici i sposobnost rješavanja problema. 

Prijedlog kurikula možete pogledati OVDJE.



Skip to content