KATEGORIJE

UNIRI izjednačava mogućnosti

14.12.2023. / vijesti / diversity

Kao i svakog prosinca, Sveučilište u Rijeci i ove je godine na sveučilišnom Kampusu u ”Akvariju”, u srijedu, 13. prosinca 2023. – obilježilo prigodne datume: Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan ljudskih prava. Tom su prigodom dodijeljene i 2 nagrade i 1 priznanje. Nagradu za akademski uspjeh dobila je Natali Žgomba, studentica diplomskog studija Fizioterapija Fakulteta zdravstvenih studija. Za poseban doprinos izjednačavanju mogućnosti za sve studente Sveučilišta u Rijeci, odnosno doprinos sveučilišnim vrijednostima otvorenosti, uključivosti i poštovanja različitosti, nagrađena je studentica Nina Dujmić. Ova se nagrada ove godine dodijelila po prvi puta.

Prisutnima su se pozdravnim riječima obratili:
• prof. dr. sc. Gordan Jelenić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci,
• prof. dr. sc. Zoran Sušanj, voditelj Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci, te
• izv. prof. dr. sc. Tamara Martinac Dorčić, koordinatorica Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci

Cilj Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, je promicanje razumijevanja prema osobama s invaliditetom, podrška za njihovo dostojanstvo, ljudska prava i dobrobit te osvješćivanje zajednice o prednostima integracije osoba s invaliditetom u sve aspekte društva, osiguravajući im jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj skrbi, radnom mjestu i drugim resursima.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca svake godine, kao obljetnica potpisivanja Opće deklaracije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima daleke 1948. godine. Ta deklaracija najprevođeniji je dokument na svijetu i prvi pravni dokument koji definira slobode i prava ljudi kao vrijednosti koje treba štititi kako bi svakoj osobi bilo omogućeno da svoj život živi slobodno, ravnopravno i s dostojanstvom, bez obzira na rasu, spol, dob, vjeru, invaliditet ili bilo koji drugi status.

Prema podatcima Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobe s invaliditetom čine 16 % ukupnog stanovništva Republike Hrvatske. Hrvatska, kao treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, pokazuje spremnost i nužnost hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za ovu posebno ranjivu skupinu našeg društva. Uključivanje osoba s invaliditetom ključni je uvjet za poštivanje ljudskih prava, održivi razvoj te mir i sigurnost. Predanost ostvarivanju prava osoba s invaliditetom nije samo pitanje pravde, već i ulaganje u zajedničku budućnost.

Natali Žgomba, studentica diplomskog studija Fizioterapija pri Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci, s prosjekom ocjena u ak. godini 2022./2023. 5,0 i ostvarenih 60 ECTS-a. Studentica je također u prošloj akademskoj godini u časopisu Edukacija, rekreacija, sport objavila stručni članak pod nazivom ,,POJAVNOST BOLESTI COVID-19 KOD SPORTSKOG OSOBLJA U PARAPLIVANJU” u koautorstvu s Jasnom Lulić Drenjak. Osim zapaženih akademskih uspjeha, Natali je kategoorizirana vrhunska sportašica II. Kategorije i paraolimpijka, s ostvarenim zavidnim sportskim uspjesima. Naime, Natali aktivno trenira plivanje te se natječe na različitim razinama koja uključuju Europska i Svjetska natjecanja među gluhim plivačima i plivačicama te Olimpijske igre za gluhe osobe (eng. Deaflympics). Natali je također i osposobljena trenerica plivanja koja svoje slobodno vrijeme posvećuje neplivačima i mladim plivačima koje podučava u sklopu škole plivanja u Plivačkom klubu Arena.

Nagradom, koja se ove godine dodjeljuje po prvi puta i to za poseban doprinos izjednačavanju mogućnosti za sve studente Sveučilišta u Rijeci, odnosno doprinos sveučilišnim vrijednostima otvorenosti, uključivosti i poštovanja različitosti, nagrađena je Nina Dujmić, alumna Filozofskog fakulteta u Rijeci, magistra pedagogije. Nagrađena je u kategoriji ”Doprinos sveučilišnim vrijednostima otvorenosti, uključivosti i poštivanja različitosti’”, s obzirom na njen angažman u aktivnosti pružanja vršnjačke potpore te izradom diplomskog rada vezanim uz temu akademske mobilnost studenata s invaliditetom u ak. godini 2022./2023. Tijekom te akademske godine Nina je radila u Uredu za studente s invaliditetom i pružala podršku svojim vršnjacima i informirala kolegice i kolege o radu Ureda i poticala da se priključe. Također, sudjelovala je u radu stručnog skupa ,,Osiguranje uključivosti obrazovanja kroz podršku studentima (s invaliditetom): Dokle smo došli i kako dalje?” koji se održao povodom Međunarodnog dana obrazovanja. Ta iskustva su ju potaknula da i diplomski rad usmjeri istraživanju perspektiva studenata s invaliditetom u okviru studentskih programa mobilnosti. Riječima njezine mentorice dr. sc. Ivane Miočić: Nina je pokazala spremnost za kontinuirano učenje o ranjivim i podzastupljenim skupinama u obrazovanju te senzibilitet i razumijevanje kompleksnosti situacija s kojima se pojedinci suočavaju. Drugim riječima, Nina nije samo prikupljala činjenice i informacije, već je procesu izrade diplomskog rada pristupila s empatijom i razumijevanjem, istražujući načine kako poboljšati obrazovno iskustvo svojih kolegica i kolega – studenata i studentica s invaliditetom, posebice u kontekstu akademske mobilnosti. Nina svoj budući pedagoški rad želi usmjeriti upravo radeći s ranjivim i podzastupljenim skupinama, a trenutno je zaposlena u Centru za autizam u Rijeci gdje je angažirana kao voditeljica dodatnog rehabilitacijskog programa.

Članice Povjerenstva su u obje kategorije dodatno istaknule još dvije studentice kojima će dodijeliti priznanja za njihov uspjeh i rad. U kategoriji ”Akademski uspjeh”, članice Povjerenstva su prepoznale trud i zalaganje studentice Sare Petrović koja je u ak. godini 2022./2023. upisala prvu godinu prijediplomskog studija građevinarstva pri Građevinskom fakultetu. U kategoriji doprinosa sveučilišnim vrijednostima, istaknula se i prijava Laure Ivas Jurković. Laura je studentica psihologije s bogatim iskustvom u različitim ljetnim poslovima i volontiranju, kojima se trudi doprinijeti zajednici u kojoj živi i povećati svoje znanje o različitim socijalnim skupinama.

Nakon dodjele nagrada, održana je ”Živa knjižnica” u suradnji s Udrugom ”PaRiter”, te su prisutni mogli ”posuditi” žive knjige” i ”pročitati” ih. Živa knjižnica sastoji se od osoba marginaliziranih u našem društvu, čija su životna iskustva za napisati roman! Ova ideja razvijena je u Kopenhagenu 2000. godine kao inicijativa mladih aktivista protiv predrasuda i diskriminacije i vrlo brzo postala popularan način promicanja dijaloga, razumijevanja i tolerancije. Cilj Žive knjižnice jest pružiti ljudima priliku da razgovaraju s ljudima koje možda nikada ne bi upoznali i čuju njihove priče iz prve ruke. Radi se o raznovrsnim pripadnicima i pripadnicama manjina čije životne priče u našem društvu nisu u prvome planu. Sudionice i sudionici su imali priliku razgovarati s četiri osobe i produbiti svoje razumijevanje o njima.

__________

Dodatne informacije o Uredu za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci pronađite na mrežnim stranicama www.ssc.uniri.hr.

Skip to content