KATEGORIJE

UNIRI paneli: APURI i GKR – gostujuća izložba

15.07.2022. / vijesti / sveučilište i društvo

Za kraj akademske godine ugostili smo izvrsnu gostujuću izložbu na prigodnu ljetnu temu – knjižnice.

Radovi su nastali u sklopu projekta RIBIZ kojim se promiče suradnja Akademije primijenjenih umjetnosti i organizacija profitnog i neprofitnog sektora Primorsko-goranske županije. Konkretna izložba rezultat je pak suradnje APURI i Gradske knjižnice Rijeka te prikazuje načine na koji studentice i studenti vide rad i ulogu knjižnice u zajednici.

„Studenti su, prema radovima koje možemo vidjeti na postamentima, odradili sjajan posao“, istaknuo je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković na premijernom otvorenju postamenata na Korzu. „Promišljali su knjižnicu kroz teme kojima se i mi svakodnevno bavimo – kako popularizirati knjižnicu i povećati članstvo, kako privući mlade ljude u knjižnicu te na koji način široj javnosti predstaviti programske aktivnosti koje knjižnica provodi. Iz ovoga što vidim, mogu samo poručiti da se nadam da ćemo uspjeti postići neki dogovor kako bismo neke od ovih radova i ideja i sami mogli koristiti tako da ova umjetnost bude u doslovnom smislu primijenjena“, rekao je Cvjetković.

Projekt RIBIZ, pod vodstvom Branimira Lazanje izvodi se na diplomskom studiju „Vizualne komunikacije i grafički dizajn“, a osmišljen je sa svrhom umrežavanja javnog i poslovnog svijeta. Kroz projekt se nastavni sadržaj Akademije primijenjenih umjetnosti povezuje s konkretnim potrebama organizacija iz profitnog i neprofitnog sektora. „Kroz popriličan broj dosadašnjih projekata i suradnji u sklopu ovog projekta, omogućili smo našim studentima priliku da rade na stvarnim projektima, da steknu iskustvo i da upoznaju tržište rada“, istaknula je na otvorenju na Korzu dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti Letricija Linardić.

Prilikom otvorenja izložbe na Korzu pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuo je kako ova izložba prikazuje kreativnost i potencijal studenata Akademije, a važna je i ta mogućnost da svoje radove mogu prezentirati na Korzu, najjavnijem prostoru u gradu. „Ova konkretna izložba koja tematizira Gradsku knjižnicu važna nam je kako bismo dobili bolji uvid u to kako mladi ljudi danas gledaju na knjižnicu, na koje bi ih se sve način moglo zainteresirati za programe knjižnice. S druge strane, smatram da je naša obaveza, kako javnog tako i privatnog sektora, da detektiramo te talentirane mlade ljudi, da ih na neki način motiviramo i zadržimo u Rijeci i nakon studija te da im potencijalno damo mogućnost da svojim radom utječu, dizajnerski, na vizualni identitet grada“, zaključio je Šarar.

Na projektu kampanje za Gradsku knjižnicu Rijeka, pod mentorstvom višeg predavača, Branimira Lazanje, mag. dizajna, sudjelovalo je 11 studenata i studentica druge godine diplomskog studija Vizualne komunikacije i grafički dizajn – Nora Bolanča, Antonela Brenko, Hena Crnović, Sara Jovanović, Gea Rajić, Katarina Šušnjara, Lejla Tomić, Ana Uremović, Diana Zubak, Ljuljzim Ramadani i Antonio Filipović.

Dio teksta preuzet sa službene mrežne stranice grada Rijeke
Skip to content