KATEGORIJE

Urbano i humano: scenariji i planovi za grad kakav želimo

13.11.2020. / vijesti / znanstvenici

Teologija u Rijeci i Katedra za filozofiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, te Teološki fakultet Sveučilišta Nicolaus Copernicus, Toruń (Poljska), organiziraju interdisciplinarni znanstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem »Riječki znanstveni mostovi 5«, koji će ove godine imati naslovnu temu: »Urbano i humano: scenariji i planovi za grad kakav želimo«. Simpozij se održava online, danas,  13. studenog 2020.

U godini kada Grad Rijeka nosi počasnu titulu Europske prijestolnice kulture (EPK 2020) i kada je stvaralačka pažnja prvenstveno usmjerena na fenomen kulture, peto izdanje međunarodnog interdisciplinarnog simpozija „Riječki znanstveni mostovi“ (RZM5) postavlja izazovnu temu – kako će izgledati Grad budućnosti? Na taj način i RZM5 se pridružuje promišljanju tema bliskih EPK 2020.

Predavači iz različitih znanstvenih i akademskih disciplina promišljat će brojne bitne odrednice i teme Grada budućnosti, kao što su: grad u službi građanina, građanin u službi grada; evolucija urbanih formi – ujednačenost između tradicije i razvoja; problematika prenapučenih gradova i praznih sela; povezanost i infrastruktura gradova – solidarnost koja uključuje sve slojeve građanstva; nove tehnologije i oblikovanje „pametnih“ gradova; grad kao živi organizam – inkluzivnost, sigurnost, zdravlje i sloboda; turizam i grad; ekologija i grad – zelene oaze i smetlišta; duhovnost i religiozni prostori unutar grada; religiozna događanja u Gradu.

Cilj simpozija je ponuditi viziju bitnih budućih odrednica Grada, koji će pomoći lokalnoj i regionalnoj zajednici u planiranju i osmišljavanju vlastitih budućih aktivnosti. Peti u nizu „Riječki znanstveni mostovi“ jedinstveni je znanstveni događaj koji će okupiti stručnjake iz znanstvenih polja kao što su urbanizam, arhitektura, ekologija, medicina, informatika, filozofija i teologija, dok međunarodne goste očekujemo iz Poljske, Slovačke i Nizozemske.

PROGRAM

Skip to content