KATEGORIJE

Uspostavljena suradnja sa Sveučilištem Jinan

05.12.2023. / vijesti / međ. suradnja

Predstavnici Sveučilišta Jinan, javnog sveučilišta sa sjedištem u Guangzhouu u Kini, posjetili su Rektorat Sveučilišta u Rijeci u utorak, 5. prosinca 2023. Jinan doslovno znači ‘sezati do juga’, što ukazuje na izvornu misiju sveučilišta da širi učenje kineskog jezika i kulture od sjevera do juga zemlje, još od osnutka 1906. u Nanjingu. Jedno je od najstarijih sveučilišta u Kini, a kako su 2017. prvi u Kini počeli upisivati strane studente, danas su poznati kao sveučilište s najvećim brojem međunarodnih studenata u Kini. Kolegiji u kojima prednjače uključuju farmaciju, kemiju, ekonomiju, financije, novinarstvo te kineski jezik i književnost.

Šesteročlanu delegaciju činili su:

  • prof. dr. sc. Wencai Ye, potpredsjednik
  • prof. dr. sc. Naihua Gu, direktor Odjela za razvoj i planiranje
  • prof. dr. sc. Min Ma, dekan diplomskih studija
  • prof. dr. sc. Liangping Luo, predstojnik Centra za zdravstvene znanosti
  • prof. dr. sc. Huadong Wang, dekan Medicinskog fakulteta
  • prof. dr. sc. Zhengjin Jiang, prodekan Farmaceutskog fakulteta.

Uvažene goste ugostila je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, a u ulozi domaćina pridružili su se Ante Simonić, profesor emeritus Medicinskog fakulteta u Rijeci i bivši veleposlanik RH u NR Kini, te gđa Rita Zhao Simonić, multimedijska umjetnica, svjetski priznata fotografkinja, novinarka i prevoditeljica.

Na početku sastanka rektorica Prijić-Samaržija ukratko je predstavila Sveučilište u Rijeci, spomenuvši članstvo u važnim europskim mrežama i alijansama (YERUN, YUFE), ističući otvorenost, internacionalizaciju i međunarodnu suradnju kao prioritete, a posebno je istaknula početak uspješne suradnje s kolegama iz Kine.

Budući da se predsjednik Sveučilišta Jinan, prof. dr. sc. Xianzhong Song, nije mogao pridružiti sastanku u Rijeci, Sveučilište Jinan ukratko je predstavio potpredsjednik prof. dr. sc. Wencai Ye. Kao vrlo aktivno sveučilište kada je riječ o akademskoj razmjeni, Sveučilište Jinan danas surađuje s više od 180 sveučilišta i istraživačkih instituta u Aziji, Sj. i Južnoj Americi, Europi i Oceaniji. U Kini postoji gotovo 2800 sveučilišta, a Sveučilište Jinan prvo je kinesko sveučilište koje je uvelo sustav bodovanja i sveučilište s najvećim brojem inozemnih studenata.

U sklopu susreta čelnici dvaju sveučilišta potpisali su Memorandum o razumijevanju, iskazujući zajednički cilj i želju za promicanjem razmjene osoblja, iskustava i projekata u području visokog obrazovanja i istraživanja. Memorandum je samo prvi korak u planiranoj suradnji različitih stručnjaka, posebice u području medicine i farmacije.

Kineski kolege kasnije su se susreli i s članovima Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva za kulturnu, znanstvenu i gospodarsku suradnju. Tijekom boravka u Rijeci predstavnici Sveučilišta Jinan posjetit će i Thalassotherapiju Opatija te Medicinski fakultet, gdje će profesor Min Ma održati predavanje i tako sudjelovati u obilježavanju Dana Fakulteta.

Skip to content