KATEGORIJE

Usvojen Program Kreativna Europa za razdoblje 2021. – 2027.

07.01.2021. / vijesti / eu projekti

Nakon dugotrajnih pregovora postignut je politički dogovor između Europske komisije, Europskog parlamenta te država članica Vijeća Europske unije, a kojim je stvoren temelj za nastavak budućeg i novog Programa Kreativna Europa.

Program Kreativna Europa vodeći je instrument podrške kulturnom i audiovizualnom sektoru i sastoji se od dva zasebna potprograma – potprogram Kultura i potprogram MEDIA.

S namjenskim proračunom većim od 2,4 milijarde eura, a koji podrazumijeva trenutačnih 1,8 milijardi eura te dodatnih 0,6 milijardi eura, novi će Program nastaviti promovirati kulturne i jezične raznolikosti, kulturnu baštinu i konkurentnost te omogućiti kulturnim i kreativnim organizacijama, kao i njihovim profesionalcima zajedničko stvaranje i prekograničnu suradnju, s ciljem dosezanja šire publike, baveći se trenutačnim društvenim pitanjima te posebno podržavajući nove umjetnike.

Potprogram MEDIA nastavit će podržavati projekte s europskom i međunarodnom dimenzijom, njegovanje talenata te poticanje korištenja novih tehnologija za jačanje konkurentnosti sektora.

Provedba novog Programa Kreativna Europa planira se početkom 2021. te će trajati do 2027. godine.

Više informacija o potprogramu Kultura može se naći na mrežnim stranicama Ministarstva kulture, a o potprogramu MEDIA na mrežnim stranicama Deska Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra.

Skip to content