KATEGORIJE

Usvojen program rada Europskog vijeća za inovacije za 2022. godinu

24.02.2022. / vijesti / eu projekti

Europska komisija usvojila je program rada Europskog vijeća za inovacije (EIC) za 2022. godinu. S time su se otvorile mogućnosti financiranja vrijedne više od 1,7 milijardi eura u 2022. godini za inovatore i povećanje postojećih te stvaranje novih tržišta u sljedećim područjima:

  • EIC Pathfinder (350 milijuna eura) – za multidisciplinarne istraživačke timove te za pokretanje vizionarskih istraživanja s potencijalom  revolucionarnih tehnoloških otkrića;
  • EIC Transition (131 milijuna eura) -​ za pretvaranje rezultata istraživanja u inovacijske mogućnosti usmjeren je na rezultate pilot-projekata u sklopu EIC Pathfinder te provjere koncepta Europskog istraživačkog vijeća radi usavršavanja novih tehnologija i izrade poslovnih modela za određene primjene;
  • EIC Accelerator (1,16 milijardi eura) – namijenjen start-upovima te malim i srednjim poduzećima za razvoj i povećanje važnih inovacija s potencijalom stvaranja novih tržišta ili ostvarivanja revolucionarnih rezultata na postojećima. 

Osim toga, EIC je održao i informativni dan s ciljem predstavljanja glavnih noviteta novog radnog programa, a snimku je moguće pogledati na poveznici.

Europsko vijeće za inovacije osnovano je u ožujku 2021. godine kao velika novost programa Obzor Europa, s proračunom od 10 milijardi eura za razdoblje 2021.- 2027. godine.

Skip to content