KATEGORIJE

Utjecaj Brexita na EU programe

07.02.2020. / vijesti / eu projekti

Povodom izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU 31. siječnja 2020. godine, predviđeno je da organizacije iz Ujedinjenog Kraljevstva nastave sudjelovati u svim programima Europske unije financiranim u okviru višegodišnjeg financijskog okvira 2014. -2020., do njihovog zatvaranja.

To znači da sudjelovanje Ujedinjenog Kraljevstva u programima Erasmus+ i Obzor 2020. ostaje nepromijenjeno, kao i u svim programima koji se financiraju iz trenutnog višegodišnjeg financijskog okvira.

Međutim, određen broj Obzor 2020. projekata koji uključuju pristup osjetljivim informacijama vezanim za sigurnost ograničenim za države članice EU, možda se neće moći nastaviti nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a u svom dosadašnjem obliku. Europska komisija će obavijestiti korisnike ako to bude slučaj.

Svi postojeći Erasmus+ projekti koji uključuju neku organizaciju iz Ujedinjenog Kraljevstva bit će u mogućnosti svoje aktivnosti izvršavati kao i dosad za puno vrijeme trajanja projekta. Za Poziv za dostavu projektnih prijedloga 2020. organizacije iz Ujedinjenog Kraljevstva i organizacije u inozemstvu koje namjeravaju predati prijave s organizacijom iz Ujedinjenog Kraljevstva kao partnerom, mogu nesmetano nastaviti s aktivnostima.

Također, svi sudionici u pozivu za Erasmus+ za 2020. godinu moći će surađivati ​​s Ujedinjenim Kraljevstvom tijekom cijelog trajanja njihovog projekta. Svi projekti koje financiraju ostale nacionalne agencije moći će poslati sudionike u Ujedinjeno Kraljevstvo, ugošćivati sudionike iz Ujedinjenog Kraljevstva i sudjelovati u financiranim projektima KA1, KA2 i KA3 za cjelokupno trajanje njihovog projekta.

Moguće sudjelovanje Ujedinjene Kraljevstva u programima nakon 2020. godine ovisit će o ishodu cjelokupnih pregovora o budućem odnosu dviju strana.

Više informacija vezanih uz sudjelovanje organizacija iz Ujedinjenog Kraljevstva za program Erasmus + dostupno je ovdje, dok informacije o programu Obzor 2020. možete pronaći ovdje.



Skip to content