KATEGORIJE

Utjecaj klimatskih promjena na vodne sustave i mjere prilagodbe

10.12.2021. / vijesti / treća dob

Dr. sc. Josip Rubinić s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, s Katedre za hidrotehniku, održat će u srijedu, 15. prosinca 2021. s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom ”Utjecaj klimatskih promjena na vodne sustave i mjere prilagodbe”. Predavanje će biti održano online putem platforme Zoom, a održava se u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.

Vrijeme: srijeda, 15.12.2021. u 17h

Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob

Direktna poveznica: OVDJE (ID: 514 173 1332, Pass:500502 )

Predavač: dr. sc. Josip Rubinić, Građevinski fakultet

Kontakt: jrubinic@gradri.uniri.hr

Sažetak:

Klimatske promjene sve su češća tema ne samo akademskih rasprava, nego i naše svakodnevnice – od njihova potpunog zanemarivanja pa do pripisivanja klimatskim promjenama i onih učinaka za koje je krivnja ipak negdje drugdje, prije svega u lošim inženjerskim rješenjima ukoliko se npr. promatraju problemi sve češćih I intenzivnijih poplava na urbanim područjima. Neovisno o tome radi li se o klimatskim varijacijama ili stvarnim nepoželjnim i nepovratnim klimatskim promjenama, kao društvo se moramo suočiti s potrebom da se, ukoliko želimo opstati, prilagodimo toj budućnosti koja je ne samo pred nama, nego je već i započela. U okviru predavanja raspravit će se, na primjerima vodnih resursa iz našeg okruženja, već zapaženi utjecaji klimatskih promjena, procjene njihovog daljnjeg učinka te moguće mjere prilagodbe.

Dr. sc. Josip Rubinić docent je na Katedri za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Rijeci. Područja užeg stručnog interesa su mu hidrologija kršnih sredina, vodni resursi i sustavi, ekohidrologija te utjecaji klimatskih promjena na vodne resurse. Nositelj je i učesnik velikog broja projekata iz te domene, a objavio je i niz radova u inozemnim ili domaćim časopisima. Sudjelovao je, kao stručnjak zadužen za vodne resurse, u izradi nacrta Strategije prilagodbe klimatskim promjenama u RH, donesene 2020. godine. Najdraža nagrada pred kraj sveučilišnog dijela radnog vijeka mu je Priznanje za nastavnu izvrsnost iz tekuće 2021. godine, dodijeljeno na temelju rezultata studentskih anketa.

Skip to content