KATEGORIJE

Valorizacija baštine Kastva u sklopu međunarodnog projekta Atlas

07.06.2019. / vijesti / međ. suradnja

ATLAS ISKUSTVENA TURA // EXPERIENCE TOUR (pilot projekt)

Live the Story of Kastav

STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci i Grad Kastav, u suradnji s drugim lokalnim akterima, u sklopu projekta ATLAS, organizirali su iskustvenu turu // experience tour „Live the Story of Kastav“ u petak, 7. lipnja 2019. u Kastvu, što je pilot projekt u okviru ATLAS projekta, sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska.

Uz STEP RI i Grad Kastav, pilot projekt realizirali su OPG Dejan Rubeša, Udruga Belica, Pomorski i povijesni muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Balkan Roads tim, Klapa Kastav, Udruga Trija i Euroway Kastav Škola jezika.

Pilot projekt predstavili su direktor STEP RI znanstveno – tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci Boris Golob, te Gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac.                                „Valoriziranje i očuvanje kulturne baštine ključni je izazov za konkurentnost i održivi rast u prekograničnom području Italije i Hrvatske. Projektom ATLAS želimo testirati nove trendove i inovativna rješenja u sektorima kulturnog turizma, te istodobno podržati gospodarski rast i razvoj ovog područja na održiv način.“ istaknuo je Golob.

Matej Mostarac, gradonačelnik Grada Kastva podcrtao je zadovoljstvo što je Kastav odabran za partnera u ovom pilot projektu zbog bogatog kulturnog nasljeđa, ali i dominante i kvalitetne gastro i eno ponude grada.

O PILOT PROJEKTU „ISKUSTVENA TURA KASTAV – LIVE THE STORY OF KASTAV

Kastavska iskustvena tura zamišljena je kao priča o gradu, njegovoj povijesti, zanatima i ljudima koja se doživljava šetnjom starom jezgrom Grada Kastva uz ciljana zaustavljanja na punktovima što su od iznimne važnosti za kastavske tradicije i zanate. Oni su potka kastavske priče, a u autentičnom doživljaju ovog iznimno vrijednog povijesnog i turističkog središta Kvarnera, pomogli su im domaćini dočekujući posjetitelje uz punktove i pričajući im o zanimljivim, upečatljivim trenucima i događajima koji su oblikovali atmosferu današnjeg Kastva.

Početak iskustvene ture kojoj je cilj valorizacija baštine obilježila je Klapa Kastav uz pjesme lokalnog karaktera, obzirom da je klapsko pjevanje na UNESCO popisu nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Posjetitelje su vodili mladi turistički vodiči kastavske škole stranih jezika Euroway i Udruge Trija. Gosti su dobili tiskanu putovnicu naziva „Walk the Walk of Kastav“ u koju su lijepili markice („stickers“) koje su dobili kod svake pogledane znamenitosti poput Lože, Voltice, Crekvine, Žudike, Crkve sv. Jelene, Lokvine, Ulice Trija i Fortice.

„Gamification metoda sve je popularnija turistička inovacija koja omogućava izravnu interakciju sa lokalitetom, te samim time i dojmljivije direktno iskustvo.“ napominje Golob.

Poseban fokus ove iskustvene ture bio je na starim kastavskim zanatima jer je zanatstvo u Kastavštini oduvijek bilo dobro razvijeno, a kastavski bačvari, kotlari, kovači, stolari bili su nadaleko cijenjeni.

Bogata etnografska baština Kastva predstavljena je u Muzejskoj zbirci  Kastavštine, te u Mićim zavičajnim muzejima, posvećenim obrtima, poput Osojnakove kotlarije, Filetove Kovačije, Idičine peknjice i Vikotove Bačvarije. U potonjem smještena je i novotvorena Kuća Belice koja prikazuje povijest vinarstva i vinogradarstva u Kastavštini, a koju su posjetitelji imali prilike posjetiti u sklopu ture, gdje su im domaćini bili predstavnici Udruge Belica.                                

Vinogradarstvo je uz stare zanate bilo osovina onodobne ekonomije, a danas su lokalna vina poput sorte Belica, koja je na putu da postane kvalitetan brend i zaštitni znak suvremenog Kastva, važan element kastavske kulturne i gastro ponude, te lokalne ekonomije koja se i danas temelji na razvoju vinogradarstva. Kastav se ne bi mogao bolje doživjeti i upoznati nego kroz „priču u priči“ koju je posjetiteljima ispričao enolog Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. sa Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, u prostorima OPG Dejan Rubeša, nagrađivanoga proizvođača Kastavske Belice, vodeći ih kroz prigodnu malu školu enologije.                            

Uz prilagođeno upoznavanje autohtonih sorti grožđa u Primorju i na Kastavštini te tehnika proizvodnje lokalnih vina, moglo se vidjeti i probati druge autohtone gastro proizvode poput sira i meda, te naučiti kako sljubiti autohtone proizvode i tipični primorski zalogaj.     

Na svim lokalitetima posjetiteljima je predstavljena povijest mjesta i lokalne legende, a zaigrala se je i tradicionalna društvena igra Trija, baš kao što su to nekad često radili stari Kastavci; igra se temelji na bacanju kamenčića na uklesanoj ili ucrtanoj podlozi koja se i dan danas može pronaći na ulicama Kastva.

Uz djecu vodiče, posjetitelje je u prvoj šetnji pratio i Filip Jakovac, iz poznatog Balkan Roads tima koji će neke od točaka ove iskustvene ture ukomponirati u aplikaciju Balkan Roads, te Marko Badurina, kustos Muzejske zbirke Kastavštine Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.         

S ovom iskustvenom turom projekt ATLAS želi promovirati itinerare izvan konvencionalnih mjesta koji će iznenaditi posjetitelja upoznavajući ga s autohtonim „okusom, mirisom i osjećajem”, načinom života, lokalnim tradicijama, predlaganjem nanovo promišljenih povijesnih mjesta te jedinstvenim i autentičnim detaljima. Susret s majstorom zanata, lokalcem koji grad najbolje poznaje, iskustvo sudjelovanja u autohtonoj tradiciji čini upoznavanje mjesta mnogo zanimljivijim i turistički privlačnijim. 

Svi zainteresirani za organizaciju sličnog događanja na svojem području ili osobe sa inovativnom idejom u području kulturnog turizma, imaju priliku ostvariti svoju ideju kroz projekt ATLAS. Krajem rujna 2019. u Puli, bit će organiziran ATLAS mash-up međunarodni događaj, na kojem mogu sudjelovati ICT stručnjaci, dionici kulturnog turizma, poduzetnici, start up poduzeća, studenti, te svi zainteresirani za multidisciplinaran i multikulturalan pristup realizaciji ideja u području kulturnog turizma.

Svi koji imaju proizvod, uslugu ili ideju koju bi htjeli prezentirati, doraditi ili plasirati na međunarodno tržište, mogu se javit u STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci kako bi dobili više informacija o sudjelovanju na ATLAS mash-up, te eventualnom organiziranju pilota njihova projekta.

O PROJEKTU ATLAS

Projekt ATLAS, financiran iz programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska, usmjeren je ka valorizaciji i očuvanju bogate, raznolike kulturne baštine koja je ukorijenjena u regiju, priobalna područja Hrvatske i Italije, istodobno time podržavajući  gospodarski rast i razvoj iskorištavanjem baštine ovog područja na održiv način.

Cilj projekta ATLAS jest podržati gospodarski rast kroz inovativne oblike kulturnog turizma u cilju smanjenja sezonalnosti i kvalitetnom razvoju konkurentnosti turističkih destinacija.   Stvaranje inovativnih turističkih proizvoda, uz razvoj alata digitalne tehnologije, promocije novih poslovnih ideja i poboljšanje pristupačnosti infrastrukture za ugrožene skupine, samo su neki od načina u njegovom postizanju.

Iz Hrvatske i Italije sedam partnera zajedno radi na unapređenju materijalne i nematerijalne kulturne baštine regije. Naglašavajući njezinu ulogu kao faktora atraktivnosti koji bi mogao utjecati na rast, nastoje konkretno inovirati poslovne modele u sektoru kulturnog turizma kako bi time doprinijeli ukupnom, općem poboljšanju kvalitete života.

Tom se cilju ide razvijanjem i promocijom novih trendova u sektorima kulturnog turizma, kao što su digitalizacija i alternativni turistički pristupi temeljeni na direktnim iskustvima (living experiences).

Skip to content