KATEGORIJE

Valorizacija i promocija kulturne baštine korištenjem modernih tehnologija

30.03.2023. / vijesti / eu projekti

U Proizvodnom parku ”Torpedo” (Hali 14 nekadašnje spoznate tvornice ”Torpedo”) u utorak, 28. ožujka 2023. održana je edukacija pod nazivom ”Valorizacija i promocija kulturne baštine korištenjem modernih tehnologija”. Radionicu i predavanje organizirali su Grad Rijeka i STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci. Polaznicima edukacije i zainteresiranoj javnosti predstavljano kako promovirati i zaštititi kulturnu baštinu korištenjem modernih tehnologija.

STEPRI i Grad Rijeka organizirali su ovo predavanje kao partneri na Interreg Italija Hrvatska projektu BOOST5, koje je usmjeren na valorizaciju i očuvanje kulturne baštine Jadranske Hrvatske i Italije. Predavači su prisutne upoznali s primjerima digitalizacije industrijske baštine, kako je ona provedena u našoj regiji te načinima kako se 3D skeniranje i printanje mogu koristiti u njenoj zaštiti i promociji. Djelatnici proizvodnog parka organizirali su i obilazak proizvodnog parka i demonstraciju industrijske opreme aditivne tehnologije korištene u suradnji s raznim muzejima u regiji. Predstavljane su i preporuke za promociju kulturne baštine pomoću društvenih mreža te virtualne i proširene realnosti. 

Izlaganja su održali: Mario Vukelić, stručni suradnik u STEPRI-u, Kristina Pandža, vanjska suradnica Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, Hana Galogaža Lanča, voditeljica odnosa s javnošću Centra tehničke kulture Rijeka i Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin.

Projekt BOOST5, osim promicanja materijalne i nematerijalne baštine kroz nove tehnologije i inovativna rješenja, provodi i niz drugih aktivnosti poput izrade popisa raznolike izradu popisa raznolike jadranske baštine s mnogo lokacija Primorsko-Goranske i Zadarske županije (popis dostupan na https://tinyurl.com/2ut3fnpn)

Projekt BOOST5 financiran je iz programa INTERREG V A Italy-Croatia CBC. Projekt je usmjeren na valorizaciju i očuvanje bogate i raznolike kulturne baštine Jadranske Hrvatske i Italije, uz istodobno podržavanje gospodarskog rasta i razvoja njenim održivim korištenjem. Cilj BOOST5-a jest  eliminirati glavne prepreke koje ograničavaju puni razvoj održivog turizma te istražiti nove tržišne prilike. Fokusiranim radom na izazovima nejednako razvijenih turističkih destinacija, izoliranih područja te napuštene baštine sa slabom digitalnom turističkom ponudom na programskom području (CBC Italija-Hrvatska) kreirat će se zajedničke strategije za razvoj inovativne i održive turističke ponude, kao i inovativna turistička rješenja. Projekt BOOST5 koristi rezultate pet talijansko-hrvatskih projekata za poticanje turističke valorizacije kulturne, off-road, industrijske i prirodne baštine.

Skip to content