KATEGORIJE

Valorizacija i promocija kulturne baštine korištenjem modernih tehnologija

16.03.2023. / vijesti / inovacije

Predavanje pod nazivom Valorizacija i promocija kulturne baštine korištenjem modernih tehnologija bit će održano u prostoru nekadašnje tvornice ”Torpedo” – Proizvodni park ”Torpedo” (Ulica Milutina Barača 62) u utorak, 28. ožujka 2023. u organizaciji Grada Rijeke i STEPRI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci. Na predavanju će biti predstavljano kako promovirati i zaštititi kulturnu baštinu korištenjem modernih tehnologija.

Organizatori pozivaju zainteresirane da se prijave putem stranice https://www.step.uniri.hr/event/seminar/valorizacija-i-promocija-kulturne-bastine-koristenjem-modernih-tehnologija/ do 27. ožujka u 12:00 sati.  

STEPRI i Grad Rijeka organizairaju ovo predavanje kao partneri na Interreg Italija-Hrvatska projektu BOOST5 usmjerenom na valorizaciju i očuvanje kulturne baštine Jadranske Hrvatske i Italije. Predavači će prisutne upoznati s primjerima digitalizacije industrijske baštine, kako je ona provedena u našoj regiji, te načinima kako se 3D skeniranje i printanje mogu koristiti u njenoj zaštiti i promociji. Djelatnici proizvodnog parka organizirat će obilazak proizvodnog parka i demonstraciju industrijske opreme aditivne tehnologije korištene u suradnji s raznim muzejima u regiji. Završni dio događaja predstavit će preporuke za uspješnu promociju kulturne baštine pomoću društvenih mreža te virtualne i proširene realnosti. 

Projekt BOOST5, osim promicanja materijalne i nematerijalne baštine kroz nove tehnologije i inovativna rješenja, provodi i niz drugih aktivnosti:

  • izradu popisa raznolike jadranske baštine s mnogo lokacija Primorsko-Goranske i Zadarske županije (popis baštine dostupan je na https://tinyurl.com/2ut3fnpn)
  • organizaciju besplatnih tematskih edukacija za turističke i kulturne djelatnike.

Za informacije o ostalim projektnim aktivnostima i prijavu na besplatne edukacije posjetite mrežnu stranicu https://www.italy-croatia.eu/web/boost5, Facebook stranicu https://fb.me/BOOST5Project  i Twitter stranicu https://twitter.com/BOOST5Project.

O projektu

Projekt BOOST5 financiran je iz programa INTERREG V A Italy-Croatia CBC. Projekt je usmjeren na valorizaciju i očuvanje bogate i raznolike kulturne baštine Jadranske Hrvatske i Italije, uz istodobno podržavanje gospodarskog rasta i razvoja njenim održivim korištenjem. Cilj BOOST5-a jest  eliminirati glavne prepreke koje ograničavaju puni razvoj održivog turizma te istražiti nove tržišne prilike.

Fokusiranim radom na izazovima nejednako razvijenih turističkih destinacija, izoliranih područja te napuštene baštine sa slabom digitalnom turističkom ponudom na programskom području (CBC Italija-Hrvatska) kreirat će se zajedničke strategije za razvoj inovativne i održive turističke ponude, kao i inovativna turistička rješenja.

Projekt BOOST5 koristi rezultate pet talijansko-hrvatskih projekata za poticanje turističke valorizacije kulturne, off-road, industrijske i prirodne baštine.

STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci poduzetnička je potporna institucija koju je 2008. godine osnovalo Sveučilište u Rijeci. Savjetodavnim uslugama, programima i edukacijama želimo hrvatskom gospodarstvu dostupnima učiniti najnovija svjetska znanja inoviranja i upravljanja kojima vodeće tvrtke brže, uspješnije i jeftinije stvaraju inovacije, postaju konkurentnije i osvajaju nova tržišta. Samostalno, ali i s partnerima u Hrvatskoj i Europi, stvaramo i provodimo projekte financirane od Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, hrvatskih nacionalnih i lokalnih programa te iz sredstava velikih hrvatskih tvrtki koje podupiru inovacije i poduzetništvo.

Skip to content